Tenyésztési cél
2012. január 15. írta: Krauszné Tünde

Tenyésztési cél

dscf5611_2.jpg

Rottweiler" -fajtaleírás részlet

Rottweil am Neckar-nak a régi sváb városnak, kedvező fekvése folytán a múlt század elején fellendült az állatkereskedelme. Mészárosok, marhakereskedők virágzó piaca volt itt. Mind a terelésben, mind az állatok őrzésében kutyák segítették az állatkereskedőket, sőt őket is védték, hiszen pénz is volt náluk.

Rottweil-i mészároskutyaként kezdték emlegetni a kutyákat, amelyek hamarosan a környező városokban is népszerűvé váltak. Eredetileg nyájőrző, hajtó és harci kutyák voltak az ősei. A fajtát évszázadok során megőrizte a dél-német parasztság. Fokozatosan kiküszöbölték a gyengébb egyedeket és létrehozták az erős idegzetű, erőteljes, szükség esetén jól fogó Rottweilert.

A múlt század második felében lassanként feleslegessé vált, “vásári-terelő” kutya, a mészárosok inkább, mint házőrző kutyát tartották. Messzi híressé vált őrző-védő hajlamával.

Ma már szigorú elvek alapján tenyésztik.

Németországban elterjedt, de a tenyésztő központja ma is dél-németország.

Kísérőkutyaként, igazi barátként tartják.

MEGJELENÉS:

Kitűnő őrző, kísérő, szolgálati kutya.

Tenyésztési cél:

Erőteljes, arányos felépítésű legyen, vörösbarna, vagy világosbarna jegyekkel. Erős alkata ellenére sem nehézkes, de a világért sem magasra állított, levegős. Zömök, erős alkatú.

Intelligens, rendkívül ragaszkodó, nagy munkakedvvel párosult tanulékonyság jellemzi.

Megvesztegethetetlen és igen kitartó. Megjelenése bátorságot, nyugodt tekintete jóindulatot, hűséget sugároz. Az izgága, túl heves temperamentum távol áll tőle. Sohasem alattomos vagy hamis.

Részlet, abból a tájékoztatóból, ami Magyarországra, tenyésztőtől vásárolt két rottweiler szukával érkezett. Három oldalas ismertető, standard, és etetési útmutató .(1971)Ez volt a vezérelv a kezdetekkor 1980-ban

 

Egy másik igen fontos gondolat.

 

Muszáj hangsúlyozni, hogy mi nem szolgálati célra tenyésztünk kutyát! Így a szelekciós szempontjaink sem erre irányulnak. Sok  cikk leírja, elolvashatod, milyen kritériumoknak kell megfelelni egy szolgálati kutyának, ösztöneiben képességeiben. Azt is, hogy az egyéb területen, milyen a kívánatos, ideális karakter, milyen ösztönös képességeket helyezünk előtérbe. 

 

Ezt nem ismétlem meg ezredszer

 

Inkább ide írom azt, hogy miért nem tenyésztünk a szolgálat számára.

1.Azért, mert a felvevőpiac itthon az olcsó, könnyen lecserélhető tömegcikket keresi, akinek a tartási költsége kicsi. A rottweiler se nem olcsó, se nem tömegcikk.
 2. A számunkra jó rottweiler, klasszikusan egy gazdás kutya, aki nem adható kézről kézre. Tehát tudatos elhatározás, hogy oda nem, rendőrségi leadásra nem tenyésztünk! Mindenki neki parancsol, mindenki őt húzgálja kutya, ne legyen a mi kutyáinkból! Nem azért nem, mert úgy sem lenne alkalmas rá! Alkalmas lenne, csak másként képzeljük el a kutya tartását és kiképzését. A lélektelen kennel tartás, nem rottweilernek való.

Mi olyan rottweilert tenyésztünk, aki családi, kísérő, házőrző és sport kutya.Tehát a kutyáinknak a következőt kell tudni.

Legyen egészséges, legyen okos, könnyen irányítható, legyen magabiztos, legyen bátor, legyen határozott és tettre kész, ha védeni kell. A temperamentum és az egyéb képességek, ami a sport kutyák kritériuma, az is ott van, de nem minden kutyánál egyformán és egyenlő szinten. Tehát ösztöneiben ez van a kutyáinkban. Hiszen ilyen kutyák az ősök. Aztán még ösztöneiben ott van a kutya maga! Minden kódolt viselkedésrepertoárral. 

                                   img_0033.JPG

Ami speciális és rottweiler tulajdonságnak mondható, leginkább jellemző a mi kutyáinkra, hogy minden helyzetben domináns viselkedést mutatnak. Nem csak úgy tesznek, de ők döntően magabiztos, domináns, vezető típusú kutyák. Határozott irányítást igényelnek, inkább csendesíteni, mint tuningolni kell őket. Feleslegesen nem kell hergelni, harci játékot játszani velük. Aggódni és rettegni se kell, nem gonosztevők. Helyes neveléssel szocializációval, a próbálkozások nyesegetésével felnőtt korukra jól kezelhető kutyák lesznek. Okosak, intelligensek, sok foglalkozást igényelnek az első évben, de a ráfordított idő, bőségesen megtérül.    

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr663547329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása