Fiona  Ilyen volt , ilyen lett
2012. június 09. írta: Krauszné Tünde

Fiona Ilyen volt , ilyen lett

Fiona és a tanulás

Fiona 2011. május 1. született, egy évesen elkezdtük a közös munkát. Teljesen kezdő , első kutyás gazdi. Így írtam le a videón látható eseményeket. 

Eltelt egy év, Fiona „nagy” kutyává cseperedett.  A kezdeti nehézségek után, sikerült lerakni az alapokat.  Most már a kiképzés elkezdhető. Ehhez a gazdinak is tanulni kell.

Motiváció, koncentráció, helyes pórázkezelés, vezényszavak, alaki gyakorlatok, trükkök, tippek. 

Fiona pozitív megerősítéssel tanult. Ennek egyik technikája , hogy  falattal "megvezetjük", azaz  olyan helyzetbe hozzuk, hogy a kívánt pozícióba kerüljön és a jó pozícióra jutalmazzuk. "

ITT BŐVEBBEN     aztán  itt is 

Vezényszavak, ahhoz amit a videón látunk: Autóból kiszállásnál "vársz", "maradj" , "ül", "gyere" vagy "jöhetsz" amikor kiszállhat.  Rövid, pattogó szavak, de  -nem mérgesen és nem durván parancsolva! Pórázon vezetésnél, fordulatoknál "lábhoz" -nem mérgesen , nem parancsolva , Behívás "hozzám" , itt még kézjelet is hasznátunk , hogy szembe üljön  "ül" , majd "lábhoz" körbe megy "ül" dicséret( falat, klikk) Klikk= én használom a klikkert a tanításhoz . Itt én jeleztem az eszköz használatával, mind a kutyának , mind a gazdának , hogy jó amit csinálnak. István a klikk -kattanó hang-  után adta a falatot, az elsődleges megerősítőt a jó gyakorlatra. 

Helyben maradás : "ott fekszik" Jutalmazzuk a fekvést időnként a lába közé helyezett vagy dobott falattal. 

A helyben maradásról ITT

 Segítség nélkül nem megy! Mindenki tanulta valakitől.

Részletesen a pórázon vezetésről . ITT

 

Istvánnak feladata az volt , hogy úgy vezesse Fionát , hogy a már megtanult vezényszóra menjen láb mellett a kutya, koncentráltan figyelmesen . Már nem a falat vezette a kutyát , de a szó, István hangja , testjelei .

A keskeny beton csíkon pozíció gyakorlás van. Elkezdtük tanulni az "áll" vezényszóhoz kapcsolható poziciót. Az "ül" és a "fekszik" pozíció, már vezényszóra is működött. Szembe állt vele elhangzott az ül, itt a második szóra működött, utána a fekszik pozíció következett , azt csinálta a kutya első vezényszóra. Azt kértem tegye hátra a kezét , hogy ne hadonásszon, ne mutogasson a kutyának. Lássuk, hogy valóban a szó vezeti ? !

Az "áll" vezényszó még nem vezeti, azt nem tudja még Fiona egy éves múlt, 12 hó + 25 nap:) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr404574708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása