Ne vidd utcára, ne vidd ki a kertből-Ne tedd!!
2016. január 24. írta: Krauszné Tünde

Ne vidd utcára, ne vidd ki a kertből-Ne tedd!!

ilájotthon (1)
Haza vitted a kölyköt.

Elmész az állatorvoshoz és azt mondja, ne vidd utcára, ne vidd ki a kertből, a lakásból se menjen ki. 30 éve mondjuk folyamatosan miért rossz a tanács. Hihetetlen károkat okoz, sok későbbi bajt generál.

A mi „laikus” véleményünk áll az állatorvos (szakember) tanácsaival szemben.  Az állatorvosnak is igaza van és nekünk is.

Mi tudjuk , milyen komoly betegség ez. Átéltük a kezdeteknél, akkor amikor védőoltás sem volt ellene. Sőt még mint megbetegedés se volt ismert, csak jött és tarolt.  Ezért sok évtizede komolyan vesszük a vakcinázást és az alom oltását se hanyagoljuk el. Komoly gondot fordítunk a kölykök védelmére.

Az alom ideje alatt minimálisra igyekszünk csökkenteni a fertőzés veszélyt. Gondos táplálás, kutyához mért tisztaság , fertőtlenítés , az alap . 

Én megértem, amikor valaki nem doki.gifmeri felülírni az állatorvos tanácsát, de azért sokadszorra is leírom mi a baj, a lakásba és a kertbe zárással.  

A kiskutya fejlődéséhez elengedhetetlen a levegőn való szabad mozgás, a napfény, a föld, a víz a levegő!  Mesterséges környezetben nem tud megfelelően fejlődni az izomzata, a csontozata, de még az agya sem. Az idegrendszer kialakulásához és fejlődéséhez ingerek kellenek. Az adott hetekhez igazítva. Nálunk nem a lakásban van az alom, de a "kisházban"-szabad kijárással a kertbe. A napi jövés-menéstől elkülönítve, hogy a cipő fertőtlenítés  megoldható legyen a kritikus szakaszokban. 

Lakásba, kertbe zárva nem óvod, csak szerencsével elkerülhetsz 1 betegséget! Az a betegség, ami leselkedik rá, ebben a korban, a PARVO döntően cseppfertőzéssel terjed. A másik kutya, nyála széklete viszi a környezetbe és az ember a cipőtalpán, a kezén, a ruháján is terjesztheti.

Így az, az ok, hogy kóbor kutyák is vannak ,ráadásul a kertbe is bejöhetnek, nem elégséges indok, hogy a kutya be legyen zárva a lakásba.

Az utcai sétával ugyan ez a helyzet. Ugyanis bármelyik ember behurcolhatja a vírust, mi magunk és a családtagok szintén. Nagy forgalom.

Említsük meg a leselkedő betegségeket, ami ellen oltani kell a kutyát. Oltási sorként emlegetjük , hónapok míg a "végére" érünk .

Számomra elképzelhetetlen, hogy ilyen hosszú időre búra alatt tartsam a kutyát, és meggátoljam az egészséges fejlődését.

Nem is tudom elképzelni, hogy ez hogyan kivitelezhető egy élénk, növésben levő kölyöknél? Aki ilyen tanácsot ad, az sose nevelt kölyök kutyát, vagy olyan régen, hogy nem is emlékszik rá.

Szóval : Megfelelő körülményeket kell teremteni, biztonságossá kell tenni a kertet, hogy idegen kutya ne jöhessen be, kicsi ne férhessen ki és ne csatangoljon el. Ha ez nem megoldható 8hetesen a lakásban, kennelben is lehet, de bizony a szabad mozgást biztosítani kell neki a friss levegőn. Télen is kint kell lenni a kiskutyával többször fél órácskát a kertben, sétálni is menni kell. Ez kezdetben csak annyit jelent, hogy a kapun kívülre is kimerészkedünk., akár ölben víve a kutyát. A betonon kevesebb ideig marad életképes  vírus , no meg nálunk mindenki oltja a kutyáját az utcában, kóbor kutyák sincsenek. 

Ahogy növekszik a kutya , úgy nő az idő amíg aktív és ébren van, órácskát, majd több órát vagyunk kint vele.  Játszunk vele futkározós, dobálós játékot, hogy elfáradjon, bent a lakásban, meg pihenős, nyugis játékokat. Ez a saját nyugalmunk érdekében fontos, mert azt kell megtanulnia, hogy a szabadban van az aktív mozgás és a lakásban, teremben a passzív, nyugodt! Nincs annál rosszabb, amikor a kicsi, majd nagykutya leamortizálja a lakást. 

Tőlünk alap immunizálással kerül el a kölyök . Bizony hat hetes korban kapja az első PARVO oltást, majd 12 -14 napra rá a másodikat, combinált oltás formájában. 8 hetesen, az új gazdinál , így lecsökken az izgulós, aggodós időszak , de a figyelem nem lankadhat! 

Amikor keveset mozog friss levegőn, étvágytalan, keveset eszik.  A kevés evéstől meg nem fejlődik rendesen. Aki nem fejlődik rendesen, annak az immunrendszere is legyengül, ezért hamar tarolhat bármilyen fertőző betegség !

Társasházban, lakótelepen lakva is kockáztatni kell. Ha bizonytalanok vagyunk a környezet vírus mentességében, akkor ölbe kell levinni, és csak tiszta helyen letenni. Ott ne nyalogassa a földet, vagy pisit, kakit, szemetet, idegen, ismeretlen kutyával se szimatoljon össze!

Nem a szimatolást kell tiltani, de a látható vizelet, széklet, taknyos zsepi stb. nyalogatását, szájba vevését! 9 hetes kiskutyánál ez még nem nehéz feladat. Ekkor még könnyedén tanul, könnyű résen lenni, hiszen figyeljük a kutyát és ő sem távolodik el messzire.

Ezért írtam a „használati utasításban”: „Nevelés: A kölyök nevelését azonnal el kell kezdeni, amint hazavitte. A bevésődés időszaka az első 16 hét, amit most megtanul, azt később sem felejti el. Jót, rosszat egyaránt."  Ezek nem üres szavak, ez fontos tény. A legjobb képességű kölyökből is lehet problémás kutyát fel nevelni, mert hiányos a szocializációja, időben nem szokik hozzá a zajos, sok, nagy ingert adó, városi élethez.

Nagy kutya . Amikor van esély egy jól ismert, jó indulatú kutyával ismerkedni, a kerítésnél. 

Bizalmatlanul, maga alá húzott farokkal, felborzolt hátszőrrel ugató kiskutya nem harcias, sokkal inkább elveszett és bizonytalan. Az emberek ettől zavarba jönnek többnyire, ha „félni” látják a kutyát, pedig az okot maguk idézték elő csupa jó szándékból. Hallgattak az állatorvosra, az ilyen-olyan szakemberekre. akik a szocializáció hiányából eredő hátrányokról nem beszéltek, csak a fertőzések halálos voltát ecsetelték. 

Az állatorvos kevés etológiát tanul, kiképezni sem akar, ő csak a betegségekre koncentrál. Eszébe se jut, hogy a legkritikusabb időszakban tíltja, gátolja a kölyök szocializációját, állítja le a fejlődést. Így az ő tanácsa nagyon féllábas, sántít, de nagyon! Később ő lesz az, aki kifogásolni fogja, hogy a kutya a rendelőben támad és harap! 22- es csapdája, mert sose tudunk az állatorvos kedvére tenni.

Én nem is akarok, de azt nézem, ami a kutyának jó! Hál' istennek jó állatorvosaink voltak, vannak, így mindent meg tudunk beszélni.  Mindig konzultálunk, mi is lenne a jó megoldás az adott időszakban. Kell - e a fokozottnál is fokozottabb figyelem? Akkor eggyel több védőoltást is beiktatunk, ha kell. 

Nem a rendszeres és heti állatorvoshoz járással szoktatom a kutyát arra, hogy a rendelőben is jól nevelt, jól kezelhető eb legyen. Én inkább a megelőzés híve vagyok ! Ezért minden információt begyűjtök . 

2022. 88159829_3124394870913128_8764029914522320896_n.jpg

52970899_2171133662925331_1213163175462043648_n.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr88306084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heart of adamant · http://tibetterrier.lapunk.hu/ 2018.10.24. 10:59:06

Ez a téma nagyon tetszik! Ugyanezt mondom a gazdiknak, hogy akármit is mond az állatorvos, a kutyát ne karanténozzuk az oltási program végéig, hanem ahogy hazaviszik, tegyék ki különféle ingereknek, zajoknak. Ha olyan helyen laknak, ami fertőzésgyanús, akkor kézben, kutyatáskában vigyék ki a kicsit, lásson embereket, idegen kutyákat, halljon utcai zajokat. Tiszta helyen letehetik és ismerkedhet megbízható kutyákkal, emberekkel. :)
süti beállítások módosítása