Fogváltás, növekedés, kutyaiskola.......:)
2013. január 28. írta: Krauszné Tünde

Fogváltás, növekedés, kutyaiskola.......:)

4-től 6-hónapos korig tartó időszak, még az óvodás kor ! 

A kiképzés kezdetét az egyes szerzők más-más életkorban javasolták, viszont nem kapott megfelelő hangsúlyt a fokozatosság. A klasszikus kondicionálással hirtelen megkezdett kiképzés a sok kényszerítés miatt megviselheti a fiatal kutya idegrendszerét, és hamar kedvetlen automatává változtatja. 

 

era_4.jpg

Etológia mindenkinek 2011. 

Engedelmes gyakorlatok

2019. IGP vizsgaszabályzat 

Ez a válaszom arra, hogy miért nem az óvodában és miért nem 4-5 hónaposan kezdjük a csoportos kiképzést! Hosszú és felesleges elméletnek tűnik kezdetben, ami a három link megnyitásával olvasható. Ilyen mélyen kevesen bonyolódnak bele, csak egyszerű trükkökre, megoldásokra kíváncsiak amitől a hétköznapokban működik a kutya. Pedig a tanuláselmélet fontos, hogy eredményesek lehessünk felnőtt korban. A távoli cél elérése,jól nevelt, feladatokat végrehajtani képes kutya, a kölyök korban lerakott alapokkal válik egyszerűvé.

A nagyon fiatal állat is képes végrehajtani dolgokat, természetes módon, ül, áll, fekszik, pórázon is képes közlekedni, hamar. Mégsem alkalmas sem kora, sem fizikuma szerint a vizsgarend szerint megkövetelt kiképzésre. A teljes gyakorlatsor még sok, megterhelő számára. 

Kiképzés az, amikor a kutyát 1 szóra vagy 1 jelre feladat végrehajtására tanítjuk. Miközben formailag is pontos végrehajtást kérünk. „Mondom neki és megcsinálja”! – csak így valósítható meg. Két idézet az írásból, hogy kellő figyelmet kapjon, az az időszak ahol a mostani alom tart. (2013. I alom) 

A szakkönyvek figyelmeztetik a kutyatartókat a fogát váltó kölyök rágási kényszerére. A fogváltás és a hirtelen növekedés egyéb gondokat is okoznak. A megnyúlt, egyenetlenül növő kölyök mozgáskoordinációja nem harmonikus. A nyakigláb kamaszgyerekhez hasonlóan ügyetlen. Sok humoros jelenetet láttam és hallottam, hogyan képes fordulás közben a saját lábában megbotlani, vagy sikertelen irányváltoztatás közben a gazda lábának, vagy tereptárgyaknak nekiszaladni. Előfordulhatnak csontrendszeri és ízületi anomáliák, a már felállt fül időlegesen újra lekonyulhat és a sérülésveszélyre is figyelni kell! Az élettani változások természetes következményként idegrendszeri és ezáltal ,viselkedési változással is járnak. A hirtelen növekedés időszakában a kölyök fáradékonyabb. A „vére viszi”, de a fizikai teherbírása kisebb. Fejlődésben levő csontozata, ízülete még nem terhelhető. Időnként látszólag ok nélkül sántíthat, vagy csak megfontoltabb, óvatosabb a mozgása. A külső behatásokra a korábbi időszakhoz képest érzékenyebben reagálhat. Az ínye gyakran viszket, szívesen rág, de az erősebb ráharapás fájdalmat okoz neki. Ne játszunk huzakodó játékot és puha tárgyat, például szivacslabdát használjunk. 

a folytatást megtalálod Simó Gergely Írásában :)a fenti linken. (2013. január 28.)Kné Tünde 

2021-ben. az eredeti írást kiegészítettem az átdolgozott anyaggal az új vizsga szabályzattal. Az engedelmes részben is több változás van, de Simó Gergely ezt már nem írta újra,de alapnak jó. Viszont érdemes tovább kutakodni ebben is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr785048000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása