A származási igazolás, származási lap
2014. május 21. írta: Krauszné Tünde

A származási igazolás, származási lap

A köznyelv ezt hívja törzskönyvnek, mert ez igazolja, hogy a kutya törzskönyvezett:) Ez az ami a fejlécben is látható , azaz származási lap !  A hivatalosan vezetett magyar eb törzskönyv lapjáról készített másolat, az eredeti bejegyzések alapján kiállított származási igazolás ! Arnold tk méret.jpg1974-ben ilyen formátumú volt a származást igazoló lap. Azóta többször változott. Akkor még hónapokat kellett várni, amíg kiállították , így a kölyök eladásakor, csak egy törzskönyvi előjegyzésről szóló igazolást lehetett átadni a vevőknek, vagy bizalmi alapon , elég volt a tenyésztő szava.  

Amikor a nyomdai átfutás lehetővé tette, a MEOE postázta, vagy a központi irodában átvehető volt , a tenyésztő kézhez kapta, aztán ő jutatta el a kiskutya új tulajdonosaihoz. Nem volt egyedi azonosításra szükség, hiszen senkinek nem állt érdekében a csalás, a kevés létszámtól átlátható, ismerhető volt minden egyed. Na, meg miért is kellett volna csalni?! Önmagában is érték volt a törzskönyvezet kutya! Nem csak " erkölcsi" , de magas anyagi érték is!  Ezt az anyagi értéket, tovább növelte, ha a kutya kiemelkedő formai és belső értékekkel bírt. Azaz kiállításon minősítették, vizsgázott, szakemberek előtt is bizonyított. Abban az időben a kiállítás, tenyészminősítő rendezvény volt, a címek, champiunátusok elnyerése nem ment egy hétvégén:) Pl. évente két CACIB kiállítás volt, egy tavasszal és egy összel, itt Budapesten. Külföldre háromévenként, vagy szolgálati útlevéllel lehetett menni. A valuta igénylés és a nyugati világ felé kacsingatás se volt egyszerű.

Szóval , ennek a származási lapnak az eredetije, könyv formátumban le volt füzve, abban vezették az adott kutya eredményeit. 

Arnold  tk. 2 méretezettkics.bmpNézd, a tenyésztési adatok nevű ablakocskát ! Itt nem találsz semmi beírást, de az eredeti lapon pontosan vezették ! Az alapján lehetett utódellenőrzést végezni, értékelni a kutyát, mint tenyészkant, vagy tenyészszukát.!!!! A tenyésztésben kellett bizonyítani, hogy a magas formai és belső értékeket át is örökíti ! A sok kiváló utód volt erre az élő bizonyíték! Hiába bírt magas értékekkel a kutya, ha sok hibás utód származott utána. Lehetett szép is és jó is önmagában, rendelkezhetett bármilyen címekkel, a sok hibás utód miatt nem képviselt tenyészértéket! Föleg a kanokkal volt kritikus mindenki, hiszen egy közepes, gyenge  szukához is,  a legkiemelkedőbb kant igyekeztek megszerezni ! Bizony egy jó, eredményes kannál sorban álltak a szukások ! Ám hamar híre ment, ha nem hozta az elvárt eredményt! 

Nézd meg a mai származási lapok hátoldalát! Nyoma sincs tenyésztési adatoknak,fogalmam sincs, hogy az eredeti törzskönyvben szerepel- e ilyen!  Útód ellenörzés sincs és a kanoknál sem áll sorba senki :) Semmilyen tenyésztési adat nincs, csak szóbeszéd és pletyka. Ja, hogy tenyésztő szervezet sincs és céltudatos fajtaalakító, fajtamegtartó szándék sincs ! Rá se ráncs, mindenki a saját kutyáját tartja jónak, azt szereti. Aki szerencsés az elégedett, aki nem az,  meg háborog és becsapottnak érzi magát. 

Lássuk hogyan is változott a származási lap az évek során. Csak a formátum változott, hiszen a kötelező adatok megadása állandó és "kötelező" követelmény.

ritatk1.JPG1992. A formátum maradt, de egy zöld színt kapott.

Sorszámozott a nyomtatvány.

Sirocco-Zami-tk1.jpg

1995-ben egy újabb változás. Négy generációs ősökkel, ezért formátuma fekvő lett, fóliát kapott, nehezítve a hamisítást. ( talán) Az eredmények beírásához viszont egy külön teljesítmény füzetet kellett venni:) 

Sirocco-Zami-tk-2.jpgZami_BH.jpgTeljesitmeny_fuzet_1.jpg


Sirocci_Gracie_tk_1.jpg1998-ban újabb szín változás, lekerült a fólia, megszünt a teljesítmény füzet, vízjeles, hologrammos a nyomtatvány , és megjelenik a chipp szám helye is.

2009.

brugetk..jpgbrugetk2.jpgA tetoválás és a chippelés sok évig párhuzamosan folyt. Választható lehetőség volt.

2010. Megszűnik a tetoválás a MEOE -nél. Kötelezően marad a chippelés!

2011-től országos és minden kutyára érvényes kötelező chippelés van! Európai Unios előírás, amit 2005-ben tudtunk már, de csak a fajtatiszta kutyatenyésztés járt élen és a tenyésztőknek írták elő a chippelést az országos rendelkezést jóval megelőzve! "A törzskönyvezés önmagában semmire nem garancia. Az a kölyök kutya születésének a rögzítése, mely adatokat a fajta alakítás ,a céltudatos tenyésztés érdekében szükséges leírni, számontartani, egy egységes rendszerben kezelni. A nyolc hetes kutyánál a származási igazolás kiadása olyan , mint embereknél a születési anyakönyvi kivonat. Tartalmazza, hogy a kölyök milyen szüőpártól, hol és mikor született. Kap egy egyedi azonosító jelet, ami az élete során nem változik! Régen ez az egyedi azonosító jel volt a tetoválás, ma ugyan erre szolgál a chipp! Ezen azonosító jel birtokában, az egyed igazolt származásával ( szerepel a fajta törzskönyvében) kap egy lehetőséget, hogy később akár tenyészminősítő rendezvényen is részvehessen és ott tenyésztésre alkalmas kutyának nyilvánítsák. Az FCI-MEOE kiállításon való szereplés, ilyen olyan címek, championátusok megszerzésének is alapvető feltétele, hogy a gazdi igazolni tudja a kutya származását , azaz az egyed szerepeljen a fajta törzskönyvében. Persze ez csak egy alap, első elengedhetetlen feltétel, melyhez számos más feltétel is szükséges, ahhoz szorosan kapcsolódik." - írom ma, mert több, mint negyven év után ezt újból és újból el kell magyarázni. Teljes káosz van a fejekben, ebben a témában is. 

 dezstk1.jpg2012. Az egész rendszer átalakulóban van, ismét állami irányítás alá akarják vonni az ebtenyésztést. Szétzilálnak egy működő rendszert úgy, hogy nincs helyette működő másik. Így visszatérünk a kezdetekhez, A törzskönyvezetlen kutyák élvezik a prioritást, tömegsportból, kiváltságosok sportja lesz ismét a kutyatenyésztés.

Megfogalmaztam itt  2013.

dezstk2.jpg

 

Kiegészítés 2014. Az eddig fennálló rendszert átalakították, állami irányítás és felügyelet alá került a civil hobbi, a kutyatenyésztés . Mindent elölről és nulláról kell kezdeni, mintha az elmúlt évtizedek nem is léteztek volna. Az új rendszer felépítéséhez szükséges pénz, tárgyi eszközök, a rendszert működtetni képes humán erőforrás is hiányzik. Van állam által kijelölt szervezet, de nem élvezi a kutyások, a maréknyi (megmaradt) tenyésztők bizalmát. A"régiek" az elmúlt évtizedek szakmai, emberi hozzáállását, tevékenységét ismerik, az egyenleg több rossz, mint jó. Aki nem ismeri annak is lehetősége van utánajárni, utánakérdezni és dönthet bárki által befolyásolás mentesen, csak értékelni kell a fellelhető dokumentumok, tények által kirajzolódó képet. Döntött is a többség már régen. Így a hazai törzskönyvezés rottweilerben gyakorlatilag megszűnt. Az új rendszert felépíteni sem kedvem, sem lehetőségem, nincs újabb 30 évem , de ha lenne sem szánnám erre!

2016. A állami irányítás sem vált be, ezért a rendeletet visszavonták. MEOESZövetség irányítja, koordinálja ismét, a fajtatiszta kutyák törzskönyvezését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr646190041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása