A rottweiler tulajdonsága és igényei
2017. május 08. írta: Krauszné Tünde

A rottweiler tulajdonsága és igényei

A rottweiler komoly munkaképességgel rendelkező kutya. Ez azonban támaszt némi követelményt a tulajdonossal szemben. Mint munkakutya, a rottweiler elsorvad, ha nem nyújtunk neki kihívásokat. Töri magát a munkáért, szüksége van elegendő elfoglaltságra. Munkakedvét ki akarja elégíteni. Ha a rottweilert nem szolgálati célra tartjuk, lehetőség van arra, hogy kutyasportot űzzünk vele.

Kitűnő szaglása módot kínál a nyomkövetésre. Ez olyan sportág, amely nagymértékben erősíti a kutya és a természet iránti kötödést. Az egyesületi őrző-védő munka egy további lehetőség, melyhez az engedelmesség mellett szintén hozzátartozik a nyomkövetés. Itt jegyezzük meg, hogy az őrző-védő megjelölés semmi esetre se keltsen hamis elvárásokat. Még ha az az általános nézet is uralkodik, hogy itt „vadítás” folyik, ki kell jelentenünk, hogy itt sokkal inkább kutyasportról van szó. Semmiképp egy olyan remélt vadítás eléréséről, ami a szolgálati kutyáknál kívánatos és megkövetelt!

Végül, pedig az utóbbi időben lehetőség van egy új sportág, az úgynevezett agility kipróbálására. Ez a sportág a tömegsportok körébe tartozik. Kutyától és embertől egyaránt magas koncentrációkészséget és remek kondíciót követel.Felépítését tekintve a rottweiler nem éppen erre rendeltetett. Mégis egész egyszerűen jó szórakozást jelent a kutyánkkal megoldani ezeket a feladatokat, melyek korrekt teljesítése /nyakörv és póráz nélkül/ rendkívüli fegyelmet és engedelmességet követel.

A foglalkozás természetesen hosszú séták során is lehetséges, vagy kerékpártúrákkal- esetleg azzal a céllal, hogy kitartáspróbát teszünk majd az egyesületben. / tíz hónapos kortól, lassan növelve a távot, a növekedési folyamat során fellépő károsodások elkerülése miatt./

A kitartáspróba magában foglalja, hogy a kutyavezető kerékpáron maga mellett vezeti a kutyát 20 km-es távon, egy szövetségi bíró felügyelete mellett. A távon belül két rövid szünet alatt a bíró ellenőrzi a kutya fizikai állapotát/ pl, hogy nem sérültek e a talppárnák/. Ha hiányosságot tapasztal, a kutya egészsége érdekében kizárják a vizsgából. Az értékelés: "kitartás próbát letette" csak a teljes húsz kilométeres táv teljesítését követően adható ki.

A rottweiler tulajdonságai, melyek annyira, szeretetre méltóvá teszik a következők: nyugodt, kiegyensúlyozott, erős idegzetű, erős egyéniség, ezért megfelelő ”falkavezérre van szüksége”, aki képes a kutya jó tulajdonságait azoknak megfelelően kihasználni. Aki a szükséges következetes kiképzést biztosítja számára, hogy az állat szívesen és készségesen beilleszkedjen az emberi világba. Mindig gondoljunk arra, hogy ezeket az állatokat VÉDELEMRE tenyésztették.A rottweiler feltétel nélkül, teljes önfeladással véd és őriz minden családtagot, legyen az, gyerek vagy kis állat. Különleges felelőségünk, abban áll, hogy ne éljünk vele vissza, és ne provokáljuk könnyelműen ezt a remek tulajdonságot. E fajtának egy további kellemes tulajdonsága, hogy a lakásban tartott egyedek is nyugodtan és feltűnés nélkül viselkednek. Semmi felesleges csaholás, semmi zavaró hektikus rohangálás. Nyugodtan és higgadtan élvezi az emberek jelenlétét.

Ami a kiképzését illeti, a rottweilernek intelligens,megértő kiképzőre van szüksége. Nem fog ellenállás nélkül végrehajtani számára értelmetlennek látszó parancsokat, sőt néha azt a benyomást kelti mintha nehéz lenne a felfogása. Kiképzést, nem, pedig dresszúrát kíván. Néhány más fajtával ellentétben, amit egyszer megtanult, az egész életében megmarad abban a szeretetreméltó, konok fejében. Kitűnő emlékezőtehetsége azonban szolgáljon figyelmeztetésül mindazok számára, akik valaha is bántották! Aki egyszer kivívta haragját, soha többé nem szerezheti vissza a bizalmát!

forrás :ADRK katalógus 2005. fordította Bucher Franciska

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr1912490633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása