A közlekedés
2017. január 31. írta: Krauszné Tünde

A közlekedés

Séta, jutalom falat és ...

A séta, a haladás, önmagában motiváló a kutyának, ezért örömmel sétál velünk! Ám kettőnk tempója eltérő lehet, mint ahogyan a célunk is más. Ennek összehangolására, a szabályok rögzítésére, annak gyors megértéséhez kell a falat! Azzal tudjuk jutalmazni, hogy velünk kommunikál, ránk koncentrál szimatolás és egyéb ösztönös cselekvések helyett!  

Kölyökkutya esetében – vagy, ha most kezdjük a tanítást – hasznos lehet, ha van nálunk jutalomfalat a séta idején is. Azzal gyorsabb a tanulás, de meg kell tanulnunk jól jutalmazni a kutyát! Ahogy a neve is mutatja, a falat a jutalmazás eszköze, de nem mindegy, hogy mit jutalmazunk! Nem a falattól kell csodát remélni és sok esetben,sok kutyának a biztatás, dicséret, simogatás jobban bejön, főleg tele hassal , mindig jóllakottan ! 

Az utca a közlekedés színtere ahonnan eljuthatunk A-ból B-be, vagyis otthonról a kutyafuttatóba vagy éppen egy mezőre, erdőbe, nagyobb területre, ahol el lehet engedni a kutyánkat, s el tudja végezni a dolgát. Mi kutyások, nem csak közlekedünk az utcán, de kutyát sétáltatunk, amit többnyire, a kutya kedvéért és öröméért teszünk. Mozogjon, örüljön, érezze jól magát a szabadban. 

Ám eközben sem szabad megfeledkezni az együttélés szabályairól, a kutyás etikettről. Ezt mi emberek taníthatjuk meg a kutyának. AMIRE TANÍTJUK, ÚGY FOG VISELKEDNI, KÖZLEKEDNI. Nem a kutya rossz tulajdonsága, ha semmit vagy mindent rosszul tanítottunk meg neki! Segítség lehet kezdetben egy másik kutya, de a kicsit is meg kell tanítani majd külön is,  a helyes közlekedésre, a pórázon haladás mikéntjére. 

 

A felnőtt kutya 3 éves. Kölyök kora óta rendszeresen sétál a városban. Nem első kutyája Gyurinak, de Úzóval is kutyaiskolában kezdte, ahova rendszeresen járt. A gazdi folyamatosan tanult, képezte magát és új kiképzési technikákat is elsajátított. Gyuri és Kriszta közösen nevelte, pallérozta a kutyát, kettőjük eredménye, a jól nevelt, nyugodtan sétáló kutya. A feszülő pórázba se dől bele, de meg áll, kérés nélkül is igazodik a gazdi és a kölyök tempójához! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr1312172498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása