A csonkolt farok és ....
2020. november 26. írta: Krauszné Tünde

A csonkolt farok és ....

A rottweiler 22 (2020.) éve hosszú farkú, nem csonkolt farkú, mint évtizedekkel ezelőtt. Kiállításon nem lehet felvezetni csonkolt farokkal és tenyész szemlén se vehet részt! Az ok = tenyésztésből kizáró hibaként kerülne értékelésre, mivel a faroktartást megítélni nem lehet. Itt olvashatod>>>Standard 

Tenyésztésből kizáró hibával rendelkező kutya minősítése csak nem megfelelő lehet a kiállítási szabályzat rendelkezései szerint is! Mint ahogyan a tenyész szemléken sem kaphat tenyészthető minősítést az ilyen kutya! Így az utódai már nem vezethetők be, a fajta törzskönyvébe. Tehát az alap minősítéssel nem rendelkező kutyák, nem tenyész kutyák, bár ők maguk szerepelnek a fajta törzskönyvében és származási lapjuk is van! Viszont ez már nem jár automatikusan az utódaiknak. Lehetőség van bizonyos feltételekkel bekerülni az utódoknak, utólag, de az szigorú feltételekhez kötött!  

Tenyésztésből kizáró hibák köre

Felcserélődött nemi jelleg (szukás típus kanoknál és kanos típus szukáknál).

Fogak: Előre harapás, hátra harapás, keresztharapás=fogak záródása, hiányzó metszőfog, szemfog, elő zápfog vagy zápfog hiánya

Szemek: Entrópium, ektrópium = laza vagy befele forduló szemhéjak, sárga szemek, különböző színű szemek.

Farok: Megtört, felkunkorodó, erősen oldalt vagy a hátvonal felett hordott farok.

Szőrzet: Kifejezetten hosszú vagy hullámos szőrű egyedek.

Szőrszín: A szőrzet színe eltér a rottweiler-standard által előírt feketétől és vörösesbarna jegyektől, fehér foltok.

Viselkedés: Félénk, bátortalan, gyáva, lövésfélő, rosszindulatú, túlzottan bizalmatlan, ideges egyedek

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Amikor a kutya szép, avagy sok kiállítási címmel, győztességgel rendelkezik még nem biztos, hogy a tenyész szemlén is megfelelően teljesíteni tud. Hiszen ott a jó munkaképességet, jó vezethetőséget, szociális, kiegyensúlyozott, bátor, figyelmes viselkedést, lövésközömbösséget, ami a zajérzékenységet vizsgálja, kiemelten nézik. Ez egy plusz, a kiállításhoz képest, amire szintén készülni kell. Itt is vannak olyan tényezők, amik hátráltatják vagy akár lehetetlenné teszik a felkészítést!

Ezek a teljesség igénye nélkül:

Súlyosan lövésfélő, nem hárítja el a segéd támadását határozott fogással, meghátrál a harctól, fenyegetésre feladja a küzdelmet, nincs a vezetője irányítása alatt, nem szociális a viselkedése, nem engedi magát megmérni, ellenséges-támad kutyákra emberekre - indokolatlanul.  

Már a tenyész szemlére jelentkezés feltétele sem egyszerű: 3 egészségügyi szűrővizsgálat megléte és a DNS azonosítás igazolása kötelező.

Ebből a felsorolásból is láthatja bárki, hogy a származási lap bizony nem csak egy „papír” sokkal több, mint hogy legyintsünk a hiányára! Több generáció gondos válogatása alapján felsorolt kutyákat jelent, akiket nem csak mellékesen a sufniban elletek le, hobbiból, vagy pénzszerzés okán! Bármilyen kutyát lehet szeretni, de a rottweiler fajtával felelőtlenül bánni nem etikus és bizony nem kutyabarát magatartás.

Részletesen a fajtáról, kategóriába rendezve   ITT

img_0033.JPG

negy_mult_018.JPG

brudec_1.JPG

Nekünk szerencsénk volt, mert az első farokkal meghagyott kutyánk igazán csinos faroktartással született. Szabályosan, vizszintes vonalban követve a hátvonalat, vidáman lengedezve állt.  Így volt ez az utódainál is nagyrészt, míg a saját vonalunkban maradtunk. Később fel fel bukkant a magasan hordott farok, de mindig megmaradt a "tenyészthető" határon belül. 

Sajnos ma már egyre több, a nem kivánatos faroktartás avagy az erősen kifogásolható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr5816303274
süti beállítások módosítása