A kölyök kor
2014. május 19. írta: Krauszné Tünde

A kölyök kor

Mikor, miért és hogyan?

A kölyök kor, az első hat hónap! Bármennyire is okos és értelmes a kutyánk, még nem tudja, még csak tanulja az ember szabályait, az ember elvárásait!

Most még a természetes kutyaösztönök működnek, a kutyát ért erősebb inger a döntő, nem a parancsnak, kérésnek való megfelelés! Persze az okos kutya jelzi, mit szeretne, de a gazdik többnyire nem értik, leginkább félreértik, félremagyarázzák a kutya jelzéseit.

Sok idő, amíg az ember ráhangolódik a kutyára, bár vannak sokan, akik ösztönösen ráéreznek a helyes megoldásra. Fontos szabály, hogy a feladatot úgy érti meg, ha mindig arra kap megerősítést, amit szabad. Azt nem tudja értelmezni, mit nem szabad, hiszen nem ismeri még azt a mondatot "nem szabad, te rossz kutya"! A korholásból, elégedetlenségből, az ütésből, erőszakból, nem tanul meg semmit.Tilos dolog az, ami az életét veszélyezteti! Nem az ami az embernek "rossz", kellemetlen, mert esetenként kárt okoz tárgyakban, anyagiakban. Így logikusan előbb tanítani kell, majd amikor a tudott szabályok ellen vét, akkor büntethető! Ám vedd figyelembe! Ami az ember szerint „tilos”, az a kutyánál természetes, ösztönös viselkedés lehet, amit tanítással nem lehet kitörölni, csak elfedni valamennyire. Ezért a kutya megváltoztatása helyett, az energiákat a céltudatos, a kutya korához igazított nevelésre kell fordítani. A jelenre koncentrálva, a jövő érdekében!  

Csak a felnőtt ( 2-3) éves kutya lehet fegyelmezett, jól nevelt eb, aki a filmekben látott viselkedésminták alapján képes az emberrel együttműködni. A kölyök kor után, van a növendék kor(kamaszkor) 6-12 hó-korig, majd a fiatal felnőtt kor 12-24 hó jön és ez után a felnőtt kor!

Nekünk emberek vannak elvárásaink a kutya felé, azt megfogalmazhatjuk, mi az, amit mi szeretnénk. Majd figyelni kell a kutyára, ő mit szeretne, azaz tudnunk kell mit miért tesz a kutya. A kutya, kutya szeretne lenni, azaz olyan társállat, akinek biztosítjuk a fajnak megfelelő életformát! Saját tér, mozgás, pihenés, étel, szociális kapcsolatok .....

Több évre előre kell gondolkozni, meghatározni a hosszú távú tervet, hiszen kölyök, növendék korban alapozzuk meg a felnőtt éveket! Inkább többet, mint kevesebbet tanítsunk a kutyának! A szocializáció, a foglalkozás, tanítás, kiképzés nem árthat, hasznukra van! Csak ésszel, türelemmel! Mindig a kutya korának és képességeinek figyelembevételével haladjunk !   2014.05.19.  

Figyelem koncentráció kialakítás ( bármilyen korban így kezdjük) https://youtu.be/NmCPpkdK2vk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr56180046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása