Mi motiválja?
2016. november 03. írta: Krauszné Tünde

Mi motiválja?

Motivált, figyelmes felvette a szemkontaktust. Milyen belső hajtóerő készteti erre, csak az evés, a jutalomfalat, vagy más is?

zaminikiszept.jpg

Dobos, neki nem volt lehetősége sem, felvenni a szemkontaktus,(mérete és az őt irányító ember szándéka és kéztartása okán) de ő is motivált, figyelmes. 

dobosul_1.jpg

Dobos, a szálkás szőrű tacskó és a tanulás. A képen azt a pillanatot látod, amikor a kutya várakozik a falatért. Leült, kapott azonnal egy falatot, majd gazdi várakoztatta, hogy szépen, türelmesen üljön. Dobos meg is tette, mert már megtapasztalta, hogy ha ebben a pozícióban várakozik, jutalmul megkapja az áhított falatot. 

Nézi is a falatot, nehogy eltűnjön a szeme elől.

Amikor ezt így gyakoroljuk, a kutyát úgy kondicionáljuk, (alakítjuk ki a feltételes reflexet) hogy később már a testtartásunk, a kezünk ilyen mozdulatára is leül és várja a falatot. Ez nem baj, ha pont ezt akarjuk tanítani, hogy erre a kézjelre üljön le, majd várjon egy kis ideig a jutalomra. Csakhogy a tanítás célja zömmel nem ez, mert az emberek tévesen azt gondolják, hogy a kutyát ülni tanították meg vezényszóra, no meg arra, hogy rájuk figyeljen. Pedig nem.

A kutya a test, kézjelek, és a kapott falat alapján rögzítette magában az eseményt !  Már a mozdulat is elég, hogy a nyálelválasztás meginduljon, ráadásul az orra is jelez, hogy ott a falat . ( ugye emlékszünk még a pavlovi reflexekről tanultakra ?! ) 

Szóval az emberek tanítanak valamit, amiből a kutya egészen mást ért meg, mint ami az ember szándéka lenne. Néhány hónap elteltével, a gazdik aztán türelmetlenül, a kutyát hibáztatva mérgelődnek, hogy miért nem csinálja a kutya azt, amit mondanak neki.

Pedig a kutya nem engedetlen csak nem tanulta meg a szavakat, így szóra nem is tudja végrehajtani a kívánt pozíciót.  A figyelmet saját magunk felé irányítani nem a falattal kell. Sokkal hatásossabb, a pisszenés, rövid, lágy, magas hang.

A falat elsősorban a jutalmazás eszköze. A falattal megerősítek egy jó viselkedést. Az étel szaga a kutya orrán keresztül az agyi funkciókat, az ösztönöket hívja elő. Aztán az ösztönös cselekvésre rádicsérünk, adjuk a falatot, ami a gyomrán és az ízlelőbimbóján keresztül hat. Így remekül lehet kondicionálni, rögzíteni egy viselkedést, egy adott szóhoz is.

Kutyája válogatja, hogy mennyi idő alatt tanul meg egy szót.  

Ebben az esetben a tanulás legelején van a kutya. Sem a szó, sem a mozdulat nincs még kondicionálva. A hosszútávú cél, nem is az, hogy csak az evés motiválja. A cél, a szavak, a pozíciók megtanulása! A falat, csak az oda vezető út lerövidítése. Gyorsabb a tanulás a segítségével . Ám motiválni nem csak az evés ígéretével lehet.

Ezért én azt javasoltam

Tedd magad mellé a kezed, a figyelem fent tartására egy pisszenés, érdekes hang elég, miközben lágyan nézünk a kutyára, aki vissza néz, ránk. A szemünkbe néz, mi meg az övébe. Kezdetben pár másodperc, 1 perc után jutalmazzuk a kutyát, majd nyújthatjuk fokozatosan a koncentrációt, no és az ülve helyben maradást! 

Ez a "megvezetés." A falat bal kézben, póráz jobb kézben, feje felfele irányítva, hogy a szemkontaktus felvétele lehetséges legyen. (majd) A kutya szabályosan ül láb mellett. Ez az alapállás. zam3.jpg

Ez a szemkontaktus 

zam2_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr4211927329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása