Szocializáció - kerten kívüli élet
2019. szeptember 27. írta: Krauszné Tünde

Szocializáció - kerten kívüli élet

2011- től az állatvédelmi törvény mindenkire érvényes kötelező szabályként írja elő, hogy 8 hetes korukig az anyjukkal, az alomban kell maradni a kiskutyáknak. Így egy héttel több időt töltöttek el nálunk, de Atlasz 2008-as születésű volt és az ő történetén keresztül mesélek most, Aki hét hetesen egyedül maradt az alomban. 

Győző figyelme és támogatásával indult el az almon kívüli élete, és minden a maga idejében zajlott. Nem volt kertbe és kennelbe zárva, nehogy beteg legyen! A védőoltás, féregtelenítés, minőségi étel, élősködők elleni védelem, kötelező alap nálunk, mint ahogyan a szocializáció, a tanítás szintén. Játék, de soha nem öncélú! Olyan, aminek a kutya is örül és kedvvel vesz részt benne.porazon_006.JPG

Hetedik hét, egy érdekes szösszenet apával

Nem most találkoznak először, öt hetes korukban megismerkedtek az apjukkal, de így kennelen keresztül egy másik szituáció. Naponta ugyan az zajlik, viszont itt a videózás miatt én egy kicsit izgatottá tettem Úzót. Így is vigyázz a kölykökre és nem tapossa le őket eszetlenül. Megbízható, kiszámítható, jól nevelt kutya. Nézd a kölykök testjeleit! 

 A lakásban 

Hat hetes koruktól bejártak a lakásba is, de nem az egész alom, inkább egyenként, maximum párosával. 

Nyolcadik hét.

Ismeretlen terep, nagy ingerek. Kell az emberi irányítás, kell a dicséret, a kutya támogatása. Nem a kutya irányít, de az ember, aki tudja, mit miért csinál és pontosan tudja, hogy a kutya reagálását miként kezeli majd. Nincs hangoskodás, nincs parancsolgatás, de maximális figyelem van a kutya felé.

Nyolchetes, zsákmányjáték

Ismerkedés pórázzal, nyakörv, pórázhoz szoktatás

Már egészen pici korban 6-8 hetesen elkezdhetjük. Könnyű, laza textil nyakörvet, pórázt használunk ehhez. Először a nyakörvet tegyük rá étkezés előtt, majd a pórázt is, amit akár a földön is húzhat kezdetben. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, ami így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsolódik össze. – írtam le sok-sok évvel ezelőtt!

Rövid séta. A labda az elterelő hadművelet, az ismert tárgy, amit természetes módon követ. Gurul,mozog,csábító.  Siroccó Atlasz . Nem kell fojtogatni, rángatni, türelmetlenül haladásra késztetni. Önként, vidáman utolakarja érni a labdát. Amit ismer, hiszen alkalma volt játszani vele. 

  

Atlaszt látod az alábbi képeken néhány hónappal később. Óvodában a gazdikkal. 

atlasz_brutusz_bandi_ovi_5.jpg

atlasz_brutusz_bandi_ovi_8.jpg

atlasz_brutusz_bandi_ovi_9.jpg

Felnőtten

atlasz.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr8315173718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása