Neveld, tanítsd , ne halogasd! Kimi
2014. október 23. írta: Krauszné Tünde

Neveld, tanítsd , ne halogasd! Kimi

A napi rutin kialakítása, a rendszeresség , következetesség nagyon fontos. A fiatal kutya figyelme még csak kicsit tartható fent, ezért játékosan , sok motivációval, szeretettel, de határozottan kell foglalkozni velük. Minden elmulasztott lehetőség bepótolhatatlan , később visszaüt. Ám nem kell görcsölni, mindent a kiskutya nyakába zúdítani egyszerre. Játékosan, sok dicsérettel, de azért céltudatosan haladhatunk a cél felé. Jó, ha előre gondolkozunk, mik a hosszútávú terveink, milyen felnőtt kutyát szeretnénk! Jól szocializált, könnyen kezelhetőt, biztonsággal bárhova elvihetőt?  Akkor bizony ezt most kell megalapozni. 

Ma a változatosság kedvéért szakadt az eső :) Mi azért újból útra keltünk . Picit csak, hogy sikerüljön a "jót " kihozni a helyzetből. Jól eláztunk, de utána jót játszottunk a száradás apropóján :) 

Muszáj biztosítani neki a játékot a mozgást, mert ő egy egészséges kölyök kutya , aktív amíg ébren van.

Kapott reggelit és nekünk is elindult a nap, magára maradt . Meg kell tanulnia egyedül is elfoglalnia magát.Nem viszem minden reggel sétálni , mert nem muszáj , de bizony minden reggel kell egy fél, óra, óra , ami csak az övé ! Kényelmes lenne, ha csak elzárnám a kertbe , de a "közhiedelemmel" ellentétben, nem állandóan kennelbe zárva élnek a kutyáink, a felnőttek ebben az időben játszanak kint a kertben, így a pici kutyának meg bent a helye, nehogy megsérüljön.

Másik videó, másik reggel. Minden napra jut valami tanulás, valami új , ismeretlen elem. 

Ne érezze magát egyedül,a testvérei nélkül, reggeli után foglalkoztam vele egy picit.  Azért reggeli után, mert ilyen pici korban a hosszú éjszaka után nagyon éhes és rögtön evéssel indítok. Ilyenkor még nem érvényes a szabály, hogy éhesen kell nekilátni bárminek is. Azért egy ici–picivel kevesebb reggelit kapott, mert tudtam, hogy kondicionálni fogom a klikkert , ami ugye jutalomfalatokkal jár együtt. Mindent előkészítettem, aztán a kutyát is felhoztam az emeletre.

Nyugalom, csend, nincs elvonó inger. Először van itt fent, így hagytam, hogy megismerkedjen a környezettel. Pár perc elég volt, ivott egy kis vizet is, így kezdődött a tanulás. Klikk-falat-klikk-falat kb. a harmadik után már ugrott az ölembe, hogy gyorsabban érje el a falatot a klikk után!  Azonnal ki is szúrta, hogy tömény illat jön az asztalról, ott a sok finomság. Változtattam a helyszínt, variáltam, de mindig nálam kötött ki és nézet rám, felcsimpaszkodott adjam már a falatot!  OK! Tovább léptünk és a „megvezetés „technikáját használtam a klikker hangjának kondicionálásához!

Aztán a harapdálós, lebirkózós játék következett, mert ez hiányzott olyan nagyon neki, hiszen a testvérekkel ilyen módon játszott reggelenként és napközben többször!  Ez látszólag egyszerű játék, de nem az! A tűhegyes fogacskákkal bizony kellemetlen még a kiskutyák harapása is. Ezért nem a csupasz kezemet kínáltam fel harapdálásra, de a karomat, amit védett a pulóverem ujja. Nem hajoltam rá, nem bosszantottam, nem mérgesítettem, csak játszottunk! Egyenlő volt a küzdelem, nem okoztam fájdalmat neki, ő se nekem, mert én már megtanultam, hogyan kell irányítani egy ilyen játékos harcot! Két perc volt az egész, megdicsértem, befejeztem a játékot. 

A „tanulás” itt véget is ért, levittem a kertbe, pisilni, kakilni. Jól ki is számítottam az időt, hogy ez már esedékes, megkapta a „dolgok” elvégzéséért is a dicséretet.  Picit visszamehetett a lakásba, Győző is játszott vele. Az egész háromnegyed óra volt, aztán ment a helyére, ott rövid idő múlva el is aludt. 

Alvás után, sétáltunk picit. Mivel "elmenni" a megszokott környezetből, nem olyan természetes, segítségül virslit tettem a zsebembe  Éhes kutya és a virsli csodákra képes.Kettő ház a távolság, a saroknál visszafordultunk. Sírás és morgás hallatszik , a „titok” nyitja, a zöld mögött Matyi kutya kíváncsiskodik. Matyi barátságos szálkás szőrű tacskó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr156825733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.