Minden videó az ösztönös képességekről szól
2022. április 18. írta: Krauszné Tünde

Minden videó az ösztönös képességekről szól

A felvételek nem beállítottak, nem manipuláltak. Megmutatják, hogy ha van lehetőségük a kölyköknek felfedezni a világot, fel is fedezik. 4 hetesen hagyják el az alom közvetlen környezetét és napról napra nagyobb távolságokat járnak be. Kezdetben az anyjukkal, majd a már ismerős környezetben egyedül is. Kíváncsiságból időnként megleptem őket és változtattam a környezeten. Kicsi befektetés és leleményesség kellett hozzá. Videóra vettem, hogy más is láthassa az ösztönös reakciókat, amikor a kölyök első alkalommal találkozik egy ismeretlen tárggyal, ismeretlen helyzettel.

Emberi irányítással, tanítással képesek egészen fiatalon is egyszerű feladatok megoldására. Az alábbi két videó egy héttel később, a 6,5 hetes kutyákról készült.

Költségkímélő barkácsolással egy kidobásra ítélt madár kalitka feljáróval kiegészítve. A motiváció, a természetes étel szaga (sajt) van Győző segítségére, hogy a kiskutyákat rávegye az akadály leküzdésére. Ahány kutya, annyiféleképpen oldja meg a feladatot. Van aki lazán, van aki bátortalan kicsit és van aki lassabban indul neki.

Mit figyelünk?

Mennyire vagány, magabiztos, mennyire vezető típus, domináns, mennyire figyelmes, okos, vagy inkább visszahúzódó, csendesebb, esetleg bátortalan, inkább elkerülő magatartást mutató?

Több hetes megfigyelés után, egy alap karakter körvonalazódik. Ám a végleges karakter, jellem csak a felnőtté válással alakul ki. A környezet hatása – azaz a nevelés, kiképzés formálja, alakítja. Ezt úgy képzeld el arányaiban, hogy az öröklés 30 %, a tanult viselkedés70%. Ezért nem mindegy, hogy hogyan állunk neki a feladatnak, miként neveljük fel a kutyát.  

A blog 2011-ben indult, az alom napi, heti eseményeinek bemutatásának szándékával. Most felteszem az azt megelőző időszak almait is. Ez az A-alom 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr717810491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása