Stressz mentes séta a cél
2020. március 26. írta: Krauszné Tünde

Stressz mentes séta a cél

A kutyának az munka, hogy rám figyel, vezényszóra végrehajt formagyakorlatokat, ügyességi feladatokat. Ezek a gyakorlatok helyettesítik a vadászatot, az élelemszerzést, ami a ragadozó állat múltjából fakadó "öröksége" "ösztönös" képessége a kutyának! Ezt figyelembe véve neveljük, tanítjuk, képezzük ki. A helyes pórázkezelés elengedhetetlen, mind a közlekedéshez, mind a pihentető stressz mentes sétához is.

Melyik módszer a legjobb, hogyan kellene helyesen csinálni? Rántsam, noszogassam, csalogassam falattal, büntessem, legyek szigorú vele?- hangzik el, rendre a kérdés újból és újból. Nem szögesen rángatva, nem kiabálva, erővel magunk mellett tartva lesz meg a megoldás. - mondom én sok éve. 

Akkor hogyan? 

Lépésről, lépésre haladva, megtanuljuk jól motiválni, jól jutalmazni, korának megfelelő követelményeket támasztani a kutyának és mindig emeljük a szintet. Sokaknak új, de a világban már régen használt technika, kutyabarát, erőszakmentes. Sokkal inkább játéknak hat, mint céltudatos kiképzésnek, de ez csak a látszat!

Mi a játék ?

Mi vagyunk játékosak, a kutya meg tanul, hiszen az ő nyelvén kommunikálunk! Mozgás, testjelek, eszközök  segítségével „játszva motiváljuk”.

Mielőtt sétálni mennénk, helyben kell alaki gyakorlatokat végezni. Itt van mód megtanulni a jutalmazást, a helyesen végrehajtott pozíciókat, a hozzá tartozó vezényszavakat, a helyes pórázkezelést.

Alapállás- Pozíciók – Vezényszavak –Jutalom - Motivációs tárgy - Játék - ezek kulcs szavak. 

A témát sokan és sokféleképpen leírták már én is többször. Itt csak az írásra és az illusztrálásra van lehetőség, de a gyakorlatban a kutyához és az adott gazdihoz, helyzethez kell igazítani hogyan "kell". Azaz hogyan a legjobb kettőjüknek. Hiszen "csak" a napi városi sétához, vagy "csak" az alkalmankénti sétához, vagy vizsgához, más - más a követelmény. A kutya temperamentuma, motiváltsága, külső környezet hatása is nagyban befolyásoló tényező.
Minden iskolán és minden oktató másként magyarázza el, az oktatók is beleteszik saját tapasztalataikat, meggyőződésüket-hogyan is" kell." Én is eltudom mondani több formában, sok írásom szól erről. 

A legegyszerűbben egy mondatban: 

Póráz a jobb kezemben, lazán! A jutalomfalat a bal kezemben. Nem a falattal csalogatom a kutyát, hanem motiválom és a kívánt pozícióba hozom, majd a jóra jutalmazom, megerősítem a helyes viselkedést!

Bővebben: A mozgásom, a hangom ami a kutyát haladásra készteti, a falat "láb" mellett tartja - így magyarázom el mit is jelent a lábhoz vezényszó. Néhány ilyen jól sikerült alkalom után kapcsolódik az egészhez a lábhoz vezényszó!  Arra kap jutalmat, ha láb mellett, ránk koncentrálva halad mellettünk!  Pici koncentráció után laza sétára váltunk, mert dőreség lenne azt gondolni, hogy a kölyök kutya ilyen koncentrált figyelemmel, láb mellett haladva képes sétálni.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr215560242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása