Fontos téma, a séta, a közlekedés
2019. december 16. írta: Krauszné Tünde

Fontos téma, a séta, a közlekedés

FONTOS! A séta és az utcán való közlekedés két külön dolog!

A közlekedés az, AMIKOR ELJUTUNK A-ból B – be! Rövid útszakasz, amikor a kutya összeszedetten láb mellett jön!

Fiatal kutya a tanulás elején, csak rövid szakaszon képes koncentrálni.Ezért nem követelhetem meg azonnal a távoli célt. A kutya ösztönös képességeit, testi adottságait, idegrendszerét kell figyelembe venni. ( ügető járásmód, szimatolás, kíváncsiság, környezeti ingerekre adott válasz, temperamentum, idegtípus, kora) 

A séta az, amikor a kutya tempójában haladok, feszülő póráz nélkül! Meg - meg állva a kutyára figyelek, az ő öröméért, egészséges mozgásigénye kielégítése céljából indulunk el. Plusz praktikum, hogy a "szobatisztaságra nevelés" ténye is megvalósulhat.

A tanítási elv azonos mindkét esetben, idő kell amíg a kölyök megérti a szabályt és idő kell amíg készségszintű reflexé válhat ( tudni fogja), amit várunk tőle!

Végső cél, hogy rángatás, húzás nélkül mellettem haladjon amikor közlekedünk, a sétánál pedig vezényszóra, láb mellett teremjen és ott is maradjon, ha szoros kontrollra van szükség! 

ixorséta

Kondicionáljuk = kialakítjuk a feltételes reflexet ! Hogyan ? Kiképezzük a kutyát! Kölyök korban alapozunk, növendékkorban tovább lépünk, felnőtt korban kialakítjuk a készségszintű, vezényszóra végrehajtott feladatmegoldást! 

Ezzel alapozunk: 
abc-hun.png

Ide jutunk el, ha céltudatosan, felkészülten tanítunk. Lilu 15 hónapos. 

Az alábbi filmen a pálya munka felvételei után kimentünk az utcára, forgalmas helyre, emberek közé. Látható, hogyan vezetem pórázon, az utcán, fegyelmezetten közlekedve a kutyámat. Szájkosár van rajta, mert buszra is szálltunk a film kedvéért.  Laza pórázon, de láb mellett halad a kutya, céltudatosan haladunk.

 

Nem lődörgök, nem bámészkodok, nem is telefonálok, de még csak nem is beszélgetek senkivel. Bár nem nézek a kutyára és a kutya sem rám, azért koncentrálunk egymásra. A kezem, a hangom, a testtartásom irányítja a kutyát. Nem külön- külön, de egyszerre! Én látom és figyelem a környezet eseményeit, fejben tudom, mi történhet, hogyan viselkednek az emberek, mi történik, ha jön egy autó. A kutya nem tudja előre fejben, mi fog történni, csak az őt érő ingerre reagál! Ezért ÉN közvetítek a kutyának, én irányítom pórázkezeléssel, megtanult vezényszavakkal!

Nem várom el tőle, hogy "tudja" lassítani kell, kerülni kell, gyorsan, vagy lassan kell haladni, vagy netán várakozni kell! Én tudom, a gondolkozó ember, hogy a városban hogyan lehet és kell közlekedni, hogy az mindenkinek jó legyen. Nekem is, a kutyának is, a többi embernek is!

A teljes film, rottweiler fajtabemutató. Nem gyakoroltunk, nem készültünk külön a felvételre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr415354176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása