Pozíciók és  kapkodás
2020. április 12. írta: Krauszné Tünde

Pozíciók és kapkodás

Mindenki a kutya rossz szokásának tartja, ha valami nem a kívánt formában jelenik meg a kutya viselkedésében. Azonnal azon töri a fejét, hogy hogyan lehetne leszoktatni erről! Pedig nem a kutya rossz szokása ez, hanem a környezet ingereire adott válasz. Az ingereket legtöbbször mi magunk adjuk és fokozzuk a kutya izgatottságát! Azt gondoljuk, hogy majd elfárad és akkor lustán elnyúlik és alszik! Nem így lesz! Elsősorban a kutya temperamentuma meghatározó tényező, mert egy melankolikus, lassú, tohonya kutya, nem fog úgy kapkodni, mint a példa videóban látható kutya. Hogyan lehet leszoktatni, hangzott el a kérdés?

 

Nem leszoktatni kell, de végig gondolni mi lehet a hiba. Mit csinálunk rosszul? Első lépésben, azt kell megfigyelni miért kapkod? Mit látok én? Nem azt, hogy hibázik, de azt, hogy a gazdi okozza a kapkodást, mert nem jól jutalmaz és ingerli a kutyát a megszerezhető jutalomfalat. A kutya célja, gyorsan letudni a feladatot, sürgetően néz a zsebre, hogy kapja a további falatokat. Toporog, forgolódik, arra készteti a gazdit, hogy gyorsan adja a jutalmat! Nem tudatos ez nála, ez az őt ért ingerekre való válasz reakció. Minden temperamentumos, gyors észjárású kutya így reagál, ha hibás az elképzelésünk a tanítás módjáról. Nem vesszük észre, hogy más a mi tanítási célunk és más a kutyáé! Észrevétlenül fokozzuk a gyorsaságot, ezért túlpörög, kapkodó lesz a kutya. Ettől mi is nyugtalanok leszünk, mi is kapkodunk, ezzel kicsúszik az irányítás a kezünk közül.

Változtatni kell! Hogyan? Nyugodtan és higgadtan kell kezelni a helyzetet. A gyakorlatok között ki kell várni, pici koncentrálásra késztetni a kutyát. Egy gyakorláskor csak egy pozíciót tanítunk, nem mindet egyszerre! Ilyen formában, ahogy a videón látod gyakorolva, könnyen, lehet, hogy a kutya a teljes sort tanulja meg, nem az egyes feladatokat, vagyis nem az egyes pozíciókat! Pozíciók: 1. ül 2. fekszik 3. áll - három pici egység, 3 pozíció. Nem így együtt, hogy "ülfekszikáll ".

Miként érjük el, hogy jobb legyen a gyakorlás?

Legelőször az asztal dübörgését el kellene csendesíteni. Ezt az asztalra terített pokróccal vagy gumi lappal megoldhatjuk. Tálban legyen a jutalomfalat, ne a zsebben. Tegyük kicsit távolabb, oda ahol kéznél van, de a kutyát kevésbé ingerli. Annyi falat legyen a kézben, amennyi pozíciót szeretnénk egyszerre végrehajtatni a kutyával! 3 ismétlés elég egyszerre! Tehát 3 falat a kézbe. Eldöntöm, milyen irányból akarok gyakorolni. Szembe állok, vagy oldalt állok és úgy?

Melyik pozícióval kezdjük? Most leírásban legyen először az ”áll”. Az asztal mellé állok, párhuzamosan az asztallal. A kutyát, úgy irányítom a zárt kezembe levő falattal, hogy a bal oldalamon legyen menetiránnyal szemben, ahogyan én állok. Az asztalra feltéve ösztönösen állni fog, kíváncsian várakozik mi lesz, főleg ha jó szögben és távolságban tartom a falatot. Amikor nyugodtan áll, második lépésként arra kell késztetni, hogy rám nézzen. Már nem kell a falatot közvetlen az orránál tartani, csak olyan távolságra, hogy azért még érdekelje, de ne érje el. Ezért jó, ha tanulta már a szembe nézést, koncentrálást, mert akkor egy, pszt, hangra rám néz, és kicsit megnyugszik. Szóval, áll nyugodtan és mondom „áll”. Számolok fejben egy, kettő utána azonnal klikk+falat. Nem lelkendezek, nem oldom fel a munka alól nagy dicsérettel, simogatással sem! Bőven elég a másodlagos megerősítő klikk hang és az elsődleges megerősítő falat.

Nem sétálok el, nem toporgok én sem! Itt még nincs vége a gyakorlásnak, koncentrálnia kell a kutyának és nekem is! Pisszentek rám néz klikk (itt nem kell falat). Áll nyugodtan, ha nem lépett el magamban örülök, de ha ellépkedett megint ugyan olyan pozícióba teszem, mint volt, a zárt kezemben levő falattal kormányozom! „Áll” mondom két másodperc klikk+ falat. Figyelj, mondom, vagy pisszentek, hogy rám koncentráljon, és ne essen szét ismét lelkendezve a következő falatért! A harmadik falat még mindig a zárt kezemben és azzal segítek neki állva maradni. Nem lelkendezek, nem oldom fel a munka alól, dicsérettel, simogatással! Itt még nincs vége a gyakorlásnak, koncentrálnia kell! Ha sikerült megtartani az eredeti pozíciót és senki nem lépett sehová, „ÁLL” MONDOM ismét, klikk+ falat - azaz megerősítem a jó pozíciót.

Ezt a harmadik jót már lelkendezve meg dicsérem, de közben leveszem az asztalról és úgy örülök, hogy milyen ügyes volt! Azt kell megtanulnia, hogy az asztalon, nyugodt és higgadt. Ez az egész így öt perc kb.
Amikor kilelkendeztük magunkat, újabb három falatot veszek a kezembe a tálból, a kutyát visszateszem az asztalra és most ugyan úgy gyakoroljuk, az” ül „pozíciót. Az irány is ugyan olyan, párhuzamos az asztallal mindkettőnk elhelyezkedése. Ezt pont úgy gyakoroljuk, mint leírtam az állnál! „Ül” klikk+ falat-kivár – háromszor. Harmadik ül pozíció után, bónusz jutalom, lelkendező dicséret, az asztalról levéve! Futhat egy kört, pisilhet, ha akar, ez neki pihenés.

Utána vissza az asztalra és ugyan így lehet, gyakorolni a fekszik pozíciót! Ugyan így „fekszik” klikk +falat-kivár –háromszor. Egy gyakorlásnak ennyi elég is, lehet futkározni, labdázni, vagy palackkal huzakodni vele. Amikor néhány nap után így gyakoroltunk és az asztalon nyugodtan áll, lehet szembe fordulva vele ugyan ezt és ugyan így gyakorolni! Aztán ezt gyakorolni más helyeken is. Pont így, pont ugyan azzal a hangsúllyal kiejtve a pozíciót jelző szavakat, hogy a szót megtanulhassa!

Nem teszünk mást, mint klasszikusan kondicionáljuk a kutyát. A vezényszóhoz kötjük a pozíciót, hogy a kimondott szó a kívánt tevékenységet hívja elő! A klikker tréning bevezető lépése az operáns kondícionálásra alapszik, de ezek olyan könnyű és egyszerű pozíciók, hogy hamar a vezényszó rögzítésre térhetünk át. Ezért a klikker tréning elméletét érdemes megérteni, hogy az eszköz segítségünkre legyen, ne hátrányunkra! Nem a klikker tanítja a kutyát, az csak egy eszköz amivel megerősítünk egy kívánt pozíciót, amihez már vezényszót is társítunk.

abc-hun.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr9515607230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása