Ellenség a kerítés mögött.
2017. december 12. írta: Krauszné Tünde

Ellenség a kerítés mögött.

8-10 hetes korban az még nem opció, hogy támadja a kerítés mögött levő kutyát. Ám hamar eljöhet az az időszak is. Gyorsan kialakíthatunk egy rossz szokást , figyelmetlenségből, vagy mert tetszik a kölyök kutya pukkancs viselkedése . Egy évesen bizony válaszol az őt ért ingerre. Itt messze van a kutya és onnan ugat . Kelly csak rá áll, mert ő már alap szinten fegyelmezett. Nem is kerül harci helyzetbe a kutya hangjától és látványától. 


0429_11.JPG

A kerítés mögött levő kutyát, ha az ellenséges, vagyis ugat, rosszabb esetben dühös, hisztis, acsargással őrzi a területét, „megtámadni” ösztönös tevékenység. 4 -öt hónapos korban már el kezd "visszaválaszolni " , az addig csak érdeklődést mutató, kicsi kutya is. 

Őrző-védő fajtáknál a védő, harci ösztön esetenként kifejezett, már fiatal korban megmutatkozik. Látványában ugyanilyen agresszív megnyilvánulást hívhat elő a védekező ösztön is, ami a kutya bizonytalanságából ered és a gazda támogatásával kezelhetetlen hisztinek tűnik.

Így az ösztönös képességek helyes felismerése, az első lépés. Mégsem ösztönt kezelünk egy ilyen szituációban, hanem lehetőséget adunk, egy nekünk jobban tetsző viselkedés megtanulására!  MEGTANÍTJUK, hogy mi emberek, milyen viselkedést várunk tőle!

Milyen viselkedést  szeretnénk? Mi lenne az elvárásunk?  Az, hogy fegyelmezetten, a kutyát figyelmen kívül hagyva, közömbösen haladjon mellettünk.

Rángatással, büntetéssel, idegesen kiabálva, durván utasítgatva, csak még dühösebbé tehetjük, azt érjük el, hogy már a másik kutya megpillantásától is agresszív hangulatba jön! Egy lágy, hajlékony kutyát könnyű meghátrálásra késztetni, de nincs így ez egy erős, önbizalommal teli rottweiler esetében.

A hatékony póráz kezelés az egyik kulcs, de az önmagában nem hozza meg a várt sikert! Rövid, feszesen tartott póráz a másik kutyával szemben állva, csak olaj a tűzre! Fájdalmat, kényelmetlen érzést okozó kényszerítő eszköz tovább rontja a helyzetet!

Miért ismételnénk meg ugyanazokat a hibákat újra és újra, küzdelemmé téve a sétákat, ha van jobb módszer a tanításra? Nem a kutya ösztöneit kell kezelni ilyen esetben, de tanítani, kiképezni egy elvárt viselkedésre!  

Az ösztönökről kutyáknál

Az ösztönökről embernél

A manapság kitenyésztett kutyák már sok mindenben különböznek a vadon élt őseiktől, ennek ellenére azonban az említett jó alaptulajdonságokat megőrizték, de az is igaz, hogy egy kifejlett kutya természetét, karakterét az örökölt és a környezeti tényezők együttesen határozzák meg. Szintén megállapított tény az is, hogy a kutya összes örökölt tulajdonsága a fejlődés kritikus és nevelési időszakában pozitív és negatív irányban egyaránt nagymértékben befolyásolható.” Ennek a gondolatnak a jegyében néhány írást ajánlok még olvasásra.

abc-hun.png

Egy viselkedés meg változtatása   

fotó: Lili Chin  forrás : unDOGmatik

Hosszabb tanulás, de kényszermentes

írta Sophia Yin

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr5313482619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása