Ismerkedés idegen emberrel
2022. január 15. írta: Krauszné Tünde

Ismerkedés idegen emberrel

Bevésődési fázis(4-7 hét)Ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó,akár rossz ez az élmény. Meg kell ismerniük az embert, a közvetlen környezetüket és már játszanak egymással is. Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában újgazdához a kölykök. 

Nálunk 6 hetesek voltak, amikor az első védő oltás után már rendszeresen ismerkedtek idegen emberekkel is. Kettő hat hetes kori videót mutatok hozzá. Teljes bizalommal és nyitottsággal veszik fel a kapcsolatot  és teszik, azt amit az ösztönük diktál. No, meg persze az eddigi ismereteik is működnek, hogy az ember jó, kedves, ételt ad és anya is örülni szokott, mikor jött. 

Szocializálódási fázis (8-12 hét) Az új család és az új szabályok megismerése az elsődleges cél. Itt kell a gazdának azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítani, amik a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, s.t.b. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk vigyük a kiskutyát.

Új otthonban a második napon 

Hamar megszereti az új otthonát, hiszen csupa kényeztetésben van része. Mivel sem a zajokra, sem más környezeti ingerre nem reagál bizonytalanul, könnyű játékra bírni. A gazdi, a gazdi testvére és a tágabb család és környezet megismerése lesz néhány hétig a feladat. 

Szocializáció, alapszabályok tanulása. Akkor is, ha még nincs meg az álom gazdi. Ehhez is mutatok egy videót .

12 hetesen rögtön három nehezítés. Autóban utazás, forgalmas és idegen hely, idegen ember, akivel ráadásul egyedül maradt! 

Rangsor fázis (13-16 hét)

Idegen környezet, idegen kutyák, más fajták megismerése. A harmadik, negyedik védőoltás után! 

4 hónaposan a kutyaiskolán, ahol egy nagy kutyás rendezvény volt. Sok kutya, sok idegen ember, nagy zaj. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr416813854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása