Gyerek- kölyökkutya - szalad-sikít-harap
2021. augusztus 05. írta: Krauszné Tünde

Gyerek- kölyökkutya - szalad-sikít-harap

Fontos leszögezni, hogy a kölyök kutya nem dühből harap! Csak akkor teszi ezt, ha nyugtalan, mert felbosszantjuk, vagy büntetjük olyanért, amit ő nem tud értelmezni. A rohanást, elkapást a kutya jobban bírja, a gyereknek esélye sincs megelőzni!  A kutyának a gyerek fogakkal való megtartását nem kell kieszelnie azt ösztönösen teszi, a nadrág cibálást szintén. Majd azt egy idő után sikítás követi, ami a kutyának olyan, mint a harci jel és nyugtalan lesz tőle. A tiltás, a durva hang, a grabanc rázás csak időleges megoldást hoz, többnyire csak harckészültséget eredményez. Ráadásul a kutya hamar túlnővi a gyereket, úgy fizikailag, mint fejlődési ütemében. Akkor szembesülhetünk vele, hogy fellöki, figyelmen kívül hagyja, nem tiszteli eléggé a gyereket és ez akár balesetekhez is vezethet. Ne jussunk el idáig! 

Amikor spontán harap, bizony értésére adom, hogy na, ezt nem! Neem, fejezd be dörrentek rá és elsodrom, eltolom magamtól. Ott nincs kecmec, hogy folytatja! Részletesen a linken.

https://siroccorottweiler.hu/miert-harap/

Gondolkozzunk előre! Ahogy velünk kommunikál úgy fog a gyerekkel is. 

Ezért én az első perctől tiltom a gyerekkel való huzakodást, rágcsálást. Viszont ehhez a gyereknek is együttműködőnek kell lenni. Könnyű a dolgunk, ha a gyerek nem annyira kutyaszerető, mint inkább tart a kutyától. Amikor kutyaszerető, akkor egy kicsit hosszabb idő a szabályokkal megismertetni a kutyát és a gyereket is.

Lássunk konkrét példákat, mit játszhat a gyerek és a kutya.

https://siroccorottweiler.hu/gyerek-es-rottweiler/

Most Viktor fiam, a koordinátor- apa tudja-rá hallgat mindenki. Megtanítja Gerdának, hogy üljön le, legyen nyugodt a kiskutya közelében. A harapdálás, az érdeklődés, a puha játékokkal való huzakodásban csillapodhat le, tanulja Gerda, és Kelly kutya is. Megoldások Számtalan élet adta lehetőség, megoldás, amit mindenkinek magának kell megoldania. Bizony fel kell készülni erre! Senki ne várja, hogy majd a kölyökkutya tanítás és irányítás nélkül tudni fogja, és hibátlan kutyává cseperedik! A kölyök kor az alapozás, amit itt elmulasztunk, az később sokszorosan visszaüt.

A gyerekkel való közös játékot, ismerkedést úgy időzítettem mindig, hogy egy picit fáradtabb, kevésbé aktív kutyával történjen. Mindig elrendeztem előre a helyszínt, hogy legyen a kutyának ott játék, tárgy, ami izgalmas lehet számára, labdák, palackok, bújócska lehetőség stb.……+ Falat, klikker segítségemre volt. A gyereknek is volt elvonulási lehetősége, asztal, szék- vagy bármi, ahova a kutya nem tud utána menni. A lényeg az volt, hogy arra dicsértem a kutyát, ha nyugodt és csak el van a gyerek mellett.

Ha tolakodó és sok volt elhívtam, jutalmaztam, adtam játékot, feladatot neki. (feladat = a megvezetés, ül, fekszik, labda visszahozás pl. szóval minden olyan, amit ismer a kutya) A gyerek csipkedésre, felugrálásra nem- ez erőteljes tiltó hang, elsodrás a gyerektől, ha szükséges, de amint elfordult dicséret jutalmazás!

10-20 perc szoktatás, majd fél óra, majd hosszabb idő, ki mennyit bír. Akkor is jó a szoktatás, ha fáradt és alvás előtti állapotban van a kutya! Valahogy úgy kell időzíteni, megszervezni, hogy ne felpörgetett örömállapotban legyenek a találkozásnál! Az összeszoktatásnál nekem annyival könnyebb dolgom volt, hogy a kölykök már születésüktől ismertek. A hangom, a szavak ismertek voltak számunkra elég hamar. Én a teljes tiltásra a fújjj rossz szót használom (részletesen kifejtem, a linken levő írásban, újabb link mutat rá) A nem szót használom arra, hogy fejezzen be egy viselkedést és helyette csináljon mást! Gyereket NEM harapjuk, üldözzük, de helyette lehet apportozni, ülni, feküdni, állni vezényszóra, elrejtett falatokat keresni, box tréninget, behívást gyakorolni, amit segítséggel a gyerek is "játszhat" a kutyával. 

https://amitakutyanevelesrolgondolok.blogspot.com/2015/10/neveljuk-formaljuk-tanitjuk-nem-ugy-no.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr7016649736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.08.08. 00:26:15

Nagyon off, mert az öcsém gyerekei ekkor már felnőttek voltak, tehát nem ez a téma. „tiltom a gyerekkel való huzakodást, rágcsálást”, csak erről jutott eszembe a sztori. Az öcsém talált zuhogó esőben három öklömnyi kölyökkutyát a 61-es út mentén, hazavitte őket. Kettőnek kerestek gazdát, a legkisebbet (Picit) megtartották. Az állatorvos szerint erdélyi kopó keverék volt, kinézetre is olyan volt. Nagy lett a „szerelem” a kutya, és az öcsém között. A sógornőm mesélte, hogy bárány lapockát ettek, és az öcsém kivitte a csontot a kutyának játszani. Ez három lépcső, de az öcsém nem jött. Kinézett, az öcsém négykézláb a füvön, szájába a csont egyik vége, a kutyáéban a másik, és húzták, morogtak, és röhögtek egymásra. Egyébként egy tünemény volt, Balaton az öcsémék behajtották a zsalut éjszakára, ott nem lehetett mit kezdeni. Nálam bezzeg…. Hajnali ötkor körmök koppanása az ablakpárkányon, ott virít Pici mosolyogva, a teniszlabdájával a szájában. Na, ne, nem megyek labdázni. Telesen szalonképes volt, a lakásban nem nyúlt semmihez, ami nem az övé, még csak meg sem lökött semmit, pedig még iskolába sem járatták.

Krauszné Tünde · http://kolyokkutya.blog.hu/ 2021.08.08. 16:36:38

@élhetetlen: Köszönöm és nem off. Nagyon kedves történet és igen, meglepően jól értik egymást a kutyák és a gyerekek. Viszont vagyunk mi felnőttek, akik sokszor rosszul avatkozunk a kettőjük történetébe.
Mivel saját kutyáinkról és saját kutyáink kölykéről írok döntően, én tudom mi az a harapás, amit nem visel el se gyerek, se felnőtt. Így jobb, ha nem jutnak el arra a szintre, hogy durva büntetéssel próbálják "leszoktatni" a kutyát. Később aztán amikor kialakul a kapocs, számtalan kedves és huncut történet szereplői lesznek ők is.
süti beállítások módosítása