Tenyésztőt keresel ?
2021. május 22. írta: Krauszné Tünde

Tenyésztőt keresel ?

 

ADRK - Általános Német Rottweiler klub- oldaláról a tenyésztők ajánlása 

Széles körben tájékozódott a rottweiler fajtáról, és úgy döntött, hogy vesz egy rottweilert. Ahhoz, hogy jó hírű tenyésztőt találjon, már megtette a helyes első lépést. Meglátogatta weboldalunkat. A weboldalunkon felsorolt ​​ADRK tenyésztők már megfelelnek az összes jogi követelménynek és az ADRK követelményeinek. 

  • Szakértelem a rottweilerekkel való bánásmódban és tartásban
  • Tiszta és jól karbantartott tenyész hely
  • Szilárd jellem és a szülők robusztus megjelenése
  • Az állatorvos ellenőrizte az egészségét a kölyköknek és az anyának
  • A kölyökkutyák korai szocializációja megtörténik 
  • Optimális ellátást kapnak, ami megfelelő  a rottweiler számára
  • Lehetőség van többször is meglátogatni a tenyésztőt
  • A tenyésztő érdeklődik  a vevő és a kiskutyák jövőbeni elhelyezése iránt
  • A fajtaleírás betartása fontos számára 

Tenyésztési osztályok

Az ADRK eV 21 regionális csoportból és 127 körzeti csoportból összesen több mint 1000 tenyésztőt képvisel, akik tenyésztési osztály valamelyikébe tartoznak és kölykök is születnek náluk. Az osztályba tartozás a kiskutyák árát is befolyásolhatja. Általában a magasabb osztályba sorolt tenyésztők kölykei  drágábbak. Így KLZ-kiemelt tenyészállatok és teljesítmény nemesítésből származó kölykök többe kerülnek, mint az egyszerű tenyésztésből (EZ). Összesen 5 tenyésztési osztály létezik:

Kiemelt tenyészállatok és teljesítménynemesítés (KLZ): a szülők be vannak jegyezve, a nagyszülők pedig képesítéssel rendelkeznek a képzésben.

Körzucht (KZ): Mindkét szülőnek körungja van

Teljesítménynemesítés (LZ): A kiskutyák nagyszülei és szülei képzési fokozattal rendelkeznek

Munkakutya tenyésztés (GZ): A szülő állatok munkavizsgával rendelkeznek

Egyszerű tenyésztés (EZ): Egyik szülő rendelkezik munkavizsgával

Tenyésztőink kölykeit mindig tenyésztésért felelős vezető és állatorvos vizsgálja meg. Az ár tartalmazza az első oltásokat, a mikrochippel történő azonosítást és a származási igazolásokat is. Ha kiskutyát keres egy rottweiler tenyésztőtől, akkor nézze meg tenyésztőink címjegyzékét. Az összes felsorolt ​​németországi tenyésztőt az ADRK eV elismeri. Tenyésztők https://adrk.de/index.php/de/home/zuechter + 1-2 bekezdés még >>>>Tenyésztőt keresel? 

 

1990_9.jpg

Az ADRK- azaz Általános Német Rottweiler Klub - tenyésztőkről így ír a honlapján. Nem profi fordítás, de remélem így is érthető és hasznos. Teljes szöveg a linken  >>>> https://adrk.de/index.php/de/home/zuechter 229 kennel van a listában 2023. január

Magyarországon az ADRK-berkeiben szokásos alomellenőrzés, hogy az almot tenyésztésért felelős személy vizsgálná meg nincs, de a chippelés alkalmával az állatorvosi ellenőrzés megtörténik. Ez a chippelés megelőzi a törzskönyvezés adminisztrációs lépését, így aki chip nélkül kínál eladásra kutyát, sem a törvényi rendelkezést nem tartja be, sem a kinológiai csúcsszerv törzskönyvezési szabályzatát sem! Ennek a csúcs szervnek régen, se és ma se, nincs hatósági jogköre, így a törzskönyvezésre senkit nem lehet kötelezni. Viszont e nélkül fajtatiszta kutya tenyésztés, fajta gondozás, nemesítés nem létezik.

A laikus embernek ez nem magától értetődő, tehát el kell mondani ezt is. A törzskönyvezés a tenyésztés továbbvitele miatt fontos. Azért, hogy több generáció ismert származása, egyéb értékei alapján a fajta fent tartható, nemesíthető legyen. Nem csak a rang számít, de a kutyák tisztességes felnevelése, gondozása legalább olyan fontos. Miközben az sem mellékes, hogy fajtatiszta, ezáltal kiszámítható, tervezhető a viselkedése. Annyi mindent mondtak már a tenyésztőről pátosszal, hogy a lényeg lemaradt.

Kutyaszerető, kutyaismerő emberek a tenyésztők, akik azon kívül, hogy szeretik a kutyáikat, egy hatalmas pluszt is bevállalnak. Tenyésztenek, tisztességesen. Tanulnak, pénzt áldoznak a munkájuk mellett. Felépítenek egy tenyészetet, amiből sokan csak a kirakatot látják. Ezért nem értik sokan, miért kerül sokba egy tenyésztett kutya. Több évtized áldozatvállalást kell megfizetni a kölyök árában. Nem csak az adott alommal járó költségeket, de az elődök elvégzett munkáját is. A tenyésztőséghez az is hozzátartozik, hogy olyan útravalót kap a leendő gazdi, ami jelentős esélyt ad, hogy felelős, elégedett kutyatartóvá váljon. Persze, ha hajlandó ő is beletenni apait, anyait a kutya felnevelésébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr3216568642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása