G - alom 2012. Hat hetesek
2012. április 16. írta: Krauszné Tünde

G - alom 2012. Hat hetesek

                         

A kölykök hathetesek. Azt látod, hogy a kicsik ezerrel rohannak, kifelé! Azaz felém, az anyjukat követve! Teszik ezt, azért mert, két hete azt tanulják, ha én megjelenek az mindig jót jelent ! Kezdetben csak evést, majd játékot. Hívom őket, beszélek hozzájuk, simogatom, ölbe veszem, dögönyözöm. Tiltani én még semmit nem tiltok, azt az anyjukra bízom. Én irányítom az anyakutyát, ő irányítja a kicsiket. Amikor eljön az elválás, leválasztom az anyjukról őket, bizony a leendő gazdiknak, az embernek kell átvenni az irányítást és nevelni tovább a kölyköt. Nekem évek óta adott a lehetőség, hogy a felnőtt kutyák besegítenek a kölyök nevelésébe. Ez jó, de nem bízom rájuk a dolgot teljesen, mert a kölyökkutyának meg kell ismerkednie a többi szabállyal (amit az anyjának, apjának, mostani alom nagyapjának) már megtanítottam. Ezért naponta külön foglalkozunk a kölyökkel. Ketten felváltva. Séta, szocializáció, tanítás, nevelés.

Ahány kutya , annyiféleképpen reagált a teljesen új, ismeretlen környezetre, szagokra, tárgyakra, hangokra. Az anyjukat követték, meg engem és ösztöneik diktálta módon reagáltak. Amikor azt olvasod, hogy a kutyát képességei szerint lehet kiképezni, tanítani, ezeket a született képességeket, ösztönöket kell figyelembe venni. Milyen kutya ő valójában? Az első hónapok arról szólnak, hogy ez kiderüljön, majd amikor ez kiderült, meg kell választani a helyes nevelési és tanítási módot.

A kutya nem gép, amin benyomunk egy gombot és a kívánságunk szerint elkezd működni.

Amikor egy kutyánk volt, akkor bérházban laktunk és a nap minden órájában neveltük a kölyköt. Szobatisztaságra nevelés, az étkezések szabályai, a pihenés szabályai. A séta rendje, az utcán való viselkedés rendje, a másik kutyákkal való viselkedés rendje, más emberekkel való viselkedés rendje, mind tanulási folyamat. Egy éves kora körül pedig  a kutyaiskolában való viselkedés, kiképzés, egy másfajta tanulás, ott is folyamatos  irányítás alatt volt a kutya.  Nap mint nap, ugyan az a rutin, napi négy öt séta, hétvégén nagyobb kirándulások. Tömegközlekedéssel, gyalog !Több órás gyaloglás, közben fegyelmezés !

Két éves korukra csodálatos barátok lettek.

A kerti kutya ezzel szemben mit is tanul, ha csak a kertbe bezárva várjuk, hogy okosodjon?

www.youtube.com/user/siroccorotti/videos

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr1004453060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása