Adminisztráció-alom bejelentés
2013. szeptember 18. írta: Krauszné Tünde

Adminisztráció-alom bejelentés

Az adminisztrációs lépések most időszerűek, túl vagyunk az első kritikus héten. A MEOE központban, az alom bejelentő, a fedeztetési igazolás nyomtatvány megvásárlása után, azt kitöltve, a hozzá szükséges mellékletekkel kiegészítve, az alom bejelentése megtörtént. Kifizettem a törzskönyvezés díját, így a származási igazolásokat a chippelő állatorvosnak időben megküldik. 

A származási igazolásokat, a kölyök hat hetes, de legkésőbb nyolc hetes koráig, a chipp behelyezése után  kapom meg. Természetesen annak a díját is ki kell fizetnem! Tenyésztőtől származó kutyánál a chipp és a törzskönyvezés természetes dolog.

A törzskönyvezés, a származás igazolása, bizonyítja a fajtatisztaságot! Minden egyéb mese. Magyarországon a fajtánknak egy törzskönyve van. Bár az országban akár több szervezet is foglalkozhat tenyésztéssel, és más-más szelekciós szempontok szerint tenyésztheti  az adott fajtát, de a törzsállomány nyilvántartása és a tenyésztési adatok vezetése azonos szakmai szempontok szerint folyik. Tehát a törzskönyvezés nem más, mint nyilvántartás, tenyésztési adatok rögzítése. A kölyök származásáról a tenyésztő szervezet egy hivatalos iratot állít ki, a tenyésztő bejelentése alapján. Ezzel segítik, hogy egy egységes adatbázisban legyen rögzítve az alom. Ez segíti a tenyésztői munkát, hogy egymás munkájára építkezve, alakítsák a fajtát. 

A rottweiler fajta törzskönyve Magyarországon, 1971-ben került megnyitásra, A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél. Két Csehszlovákiából importált szukával nyitották, akkor került bevezetésre Met. Rott 1-es és Met.Rott 2 -es számmal Bona Z Babskeho Vrchu CS, Beni Z Babskeho Vrchu CS. Őket követte, NDK-ból importált Lord von der Heide DDR 4294, Met.Rott/ 3 számon került a magyar eb törzskönyvbe. Bona és Lord fedeztetéséből született Magyarországon az első rottweiler alom 1974-ben.

Az első hivatalosan bejelentett alommal a fajta hazai tenyésztése is elkezdődött.

Ezt az FCI rendszerű, ebtenyésztés tette lehetővé. Az FCI tagja, a MEOE, vagyis a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, mely szervezet több, mint száz éve az FCI szabályzatát, iránymutatását követve, munkálkodik. Feladata a hazai kinológiai kultúra terjesztése, a fajtatiszta kutyatenyésztés szakszerű művelését hirdeti és támogatja az ehhez kapcsolódó kutyás sportokat, az ifjúság nevelését. A kilenc magyar fajtánk fajtaadó országa vagyunk. MEOE által kidolgozott fajtaleírás érvényes ezekre a fajtákra az FCI berkein belül.

A rottweiler, fajta adó országa Németország, ahol a fajtaleírást az ADRK dolgozta ki. Így lesz számunkra is kötelező érvényű a fajtaleírás (standard), mert az FCI berkein belül a fajták tenyésztése, bírálata ezen fajtaleírások alapján, azok betartásával, az  ajánlások figyelembe vételével folyik. A rendszerváltással az ADRK, Általános Német Rottweiler Klub, tenyész kutyáinak közvetlen elérése lehetővé vált, hiszen addig a vasfüggöny miatt, csak közvetve, keleti országok felől érkezhetett rottweiler.

FCI-ről,  ADRK-ról

a későbbiekben is lesz szó, részletesebben leírom, utalok rá, teszek linket a jobb megértés érdekében.

Átalakulóban van a hazai rendszer, sok vita és feszültség forrása, amit még egy gyakorlott kutyásnak, tenyésztőnek is nehéz átlátni. Persze nem nekünk, akik a fajta útját, a szervezeti életet, a fajta hazai indulásától követjük, részesei vagyunk a kutyás életnek, tenyésztőként is. A fajtákat ezért láthatod itthon is, mert a hetvenes évektől kezdődően, hatalmas fejlődésen ment  át a kutyatenyésztés és nagyon sok fajta hazai tenyésztése is felerősödött, a 9 magyar fajta mellett. Magyar vizsla, német dog, dobermann, westi, rottweiler, bull típusú kutyák és sok másik fajta, a német juhászkutyák mellett, amelyikek a legnagyobb számban és szervezettségben fejlődtek az évtizedek alatt! 

 lilu.jpgJ alomról 

2013-as az eredeti bejegyzés. 2013 végétől 2016-év második félévéig Elismert tenyésztői szervezet volt, állami kijelöléssel. Több évtizedes eredményt nulláztak le, tettek semmissé. Mellette sok téves és kártékony megoldást radíroztak ki. Így nulláról kellett volna felépíteni mindent, egy korszerű és szakszerű tenyésztés érdekében. Nem sikerült. A visszalépés után, mert az állam rá jött, hogy csak gondot vett a nyakába, sok pénz helyett, az van ami ma látható. (2023. K. Gyné

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr915522456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása