Mutasd a fogad ! Füled is kitisztítjuk!
2016. május 22. írta: Krauszné Tünde

Mutasd a fogad ! Füled is kitisztítjuk!

Mutasd a fogad! Dezsi és Lilu. Mindketten felnőttek. 

Amikor egy kicsit fáradt a kutya, lehet gyakorolni a fogmutatást.

Bemelegítésnek, én is dobáltam nekik, hogy jobban sikerüljön a videó, régen nem csináltunk már ilyent.  Se falat, se klikker nem kell ehhez, ez tisztán alárendelés, rangsor beállítás kérdése. Fegyelem kell hozzá, de a legkevesebb kényszerrel tanítom ezt is. Itt nekem már nem kellene a nyakörv, de a kezdetekkor jó ha van, segít kormányozni a kutyát. Dezsit leültettem, átléptem, így a két térdem is bevethetem, ha nagyon ellenkezne. A fejét felemeltem. Nem hajolok, nem görnyedek rá a kutyára, a pofa részét se markolászom, szorongatom. (Az kutyanyelven büntetést jelentene.) Így inkább lazán, de határozottan tartom.

Az állát alul megtámasztom, az alsó ínyét úgy teszem láthatóvá, hogy picit a hüvelykujjal lehúzom a bőrt, a felsőt két ujjal felhúzom. Elől a fog záródást, az ollós harapást kell megmutatni. Majd oldalt előbb zárva, majd száját kinyitva a teljest fogsort kell láthatóvá tenni! A fogmutatás rituáléjára a kiállítási körben, a tenyész szemlén egy fontos feladat, de például régen, az engedelmes vizsga első gyakorlata is ez volt.  A hétköznapokban, az állatorvosnál is szükséged lehet rá, hogy a kutya ne álljon ellent, ha a szájában matatsz! 

Ha csapkodna és erőszakosan menekülne, bújna ki, a nyakörvét használod a fegyelmezéshez, miközben mondod a nem szót -majd Ül! Még egyszer nyomatékosítod, és kezded elölről. Nyugodt vagy, állát fel, „mutasd a fogad ". Amikor azt érzed, hátrálna, picit térddel zárod és megtartod. Nem fetrengsz, nem kiabálsz, nem rángatod feleslegesen. Amint nyugodt, megvakargatod az állát, lazítod, és kísérletezel újfent megmutatni a fogát (ahogy én csinálom a videón).

Dezsi, felnőtt kutya és nem most tanulja ezt, de ellen áll, ezért  kell a határozottság. Azért fogom és szorongatom kétoldalt a pofáját, hogy érezze az erőm és azt, hogy a rangsorban felette állok. Olyan a kapcsolatunk, hogy tudja megbízhat bennem és jobb, ha együttműködik velem. Akkor soha nem marad el a jutalom! 

Mindent úgy közvetítek felé, hogy megértse mi a feladata! Nem állok szembe vele, nem hadonászok, nem ütögetem az orrát, nem is utasítgatom türelmetlenül! Minden eddig jól megtanult vezényszóval, a nyakörv jelzésével, a testjeleimmel irányítom. Amikor nyugodtan fogadja az én akciómat, megdicsérem, megpaskolom és elengedem játszani, megint dobálok neki játékot. 

Lilu is így tanulta, de őt nem kell figyelmeztetni a rangsorra, ezért őt nem zárom térddel. Lásd, hogyan kezelem a nyakörvet, nyomatékosítva, hogy fegyelmet várok tőle! Fejét felemelem, nem hajolok rá…  mint fentebb leírtam. Dicséretként ő is kap játékot, neki is dobálok harangot.

Fül tisztítás is okozhat gondot, így ezt is gyakorolhatjuk. 

A fül csepegtetésnél az elv ugyan az, mint a fogmutatásnál! Előkészületként,  minden szer oda van készítve, hogy kéznél legyen. Nem kell a kezünkben tartani és izgatottan kapkodni a kutya körül, folyamatos utasításokat adva, hogy most gyere ide, mert a füled fogom tisztítani. Fájó fülnél főleg nem!    

Nyugalom. Nyakörv rá, lábam közé veszem, fejét felemelem, megtartom, simogatom kicsit, mert azt szereti. Mikor ellazult a másik kezemmel a fülét törlöm. Ahhoz nem kell kihajtani a fülét, de a csepegtetéshez igen. Ezért a törlés után várok kicsit, akár egy labdát is kaphat, játszhat kicsit a kölyökkutya, majd visszahívom, ültetem, tartom a nyakörvénél, ha kell.

Fej felemelés, fül kihajtás fülcseppentés, masszírozás. Ha nagyon nem akarna sikerülni, akkor az ágyon fekve,  amikor szenderegni kezd törlöd és csepegteted a fülét. Viszont akkor gyorsnak kell lenned, nem szabad birkózni, meg harcolni a kutyával! 

Beteg fülnél állatorvosnak kell megmutatni és az ő utasításait kell követni. Két profi leírás a fültisztításra, ha bőrgyulladás vagy egyéb baj van. https://www.kisallatdoki.hu/hirek/cikkek/macskak-es-kutyak-fultisztitasa

Komolyabb baj esetén https://www.kisallatdoki.hu/hirek/cikkek/kutya-ruhesseg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr578737574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása