Fejlődési fázisok videókkal bemutatva
2019. október 02. írta: Krauszné Tünde

Fejlődési fázisok videókkal bemutatva

Délután

Bécsben született, de Németországban élt és dolgozott kinológus, Eberhard Trumler (1923 – 1991) szerint. A fejlődési fázisok: Vegetatív vagy újszülött fázis (1-2 hét) A kölykök még vakok, süketek Teendők: Nyugalmat biztosítani az alomnak.

Átmeneti fázis (3 hét) Már kezdenek látni, hallani és járni is. Kezdik felfedezni a külvilágot.

Bevésődési fázis (4-7 hét) Az ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó, akár rossz ez az élmény. Meg kell ismerniük az embert, a közvetlen környezetüket és már játszanak egymással is. Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában újgazdához a kölykök.

Szocializálódási fázis (8-12 hét) Az új család és az új szabályok megismerése az elsődleges cél. Itt kell a gazdának azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítani, amik a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, s.t.b. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk vigyük a kiskutyát.

Esőben is ....

Rangsor fázis (13-16 hét)

Télen is ....

 

Falkarend fázis (5-6 hónap) A házi kutyáknál ezek a fázisok nem túl kifejezettek, inkább a vadkutyákra és a farkasokra jellemző. A családi kutyáknál inkább önállósulási fázisról beszélünk.

Pubertás fázis (7. hónaptól a nemi érettségig)
Ebben az időszakban szokott a ”dackorszak” jelentkezni. Ilyenkor az addig okos és jól nevelt kiskutya szinte elfelejti a már megtanultakat. Ekkor kell az oviból átkerülni a kutyaiskolába.

Egy éves kor fölött kezdődik a tényleges kiképzés , a felnőtté válás időszaka ami tart a kutya két-három éves koráig.

 

zizi.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr6315187096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása