Szóval...Nem véletlen a kisebb ellőláda és a közepén fellógatott infralámpa
2024. április 18. írta: Krauszné Tünde

Szóval...Nem véletlen a kisebb ellőláda és a közepén fellógatott infralámpa

A természetben a vadállatok és az ős kutyák régen, de talán a háziasítás kezdetekor is, elvonulva egy gödröt ástak, ahol az ellés megtörténhetett és elrejthették a kölyköket. Így voltak biztonságban.  Akkora volt a gödör, amit a szuka be tudott "fűteni" és a kölykök akkor sem fáztak, ha az anya magára hagyta őket egy kis időre. Tulajdonképpen a gödör mélysége, formája olyan volt, hogy az önmaga generálta hő elegendő volt az első hetekben, amíg a kicsik hő háztartása működni kezdett. (harmadik hét) A szukát a körülötte levő föld „fűtötte”. A modern korban már az istálló volt az ellés helye, de a fajtatiszta kutyatenyésztés fejlődésével, a városban már más szokás vette kezdetét.

Na, szóval mi városiak, gödör helyett ellő ládát használunk, de azért próbáltuk modellezni a természetes ellést, hiszen a kutya ösztönei még mindig jól működnek, ha hagyjuk és nem kényszerítjük bele a számunkra ideálisnak gondolt helyzetbe. A természet diktálta ősi ösztönöket megfigyelheti az, aki kertes házban lakik és tapasztalhatja, hogy a vemhes szuka félidő után gödröt ás és készül az ellésre. Mi megtapasztaltuk, mert nem dísz kertünk volt és nem a szobába terveztük az ellést sem. Egyszer azt is kipróbáltuk, de soha többet, vontuk le a következtetést.

A szülőszoba nem átjáró ház! 

Lehetőség volt rá és próbáltuk megtartani a „természet” diktálta ősi ösztönöket és ugyan jelen voltunk a születésnél, segítettünk, ha kellett, de a szukára bíztuk, hogy tegye a dolgát. No, nem ellett gödörben, viszont mi is ösztönösen (mert elolvastuk a régi tanácsokat) 😊 úgy alakítottuk az ellés helyét, hogy a szukának is és nekünk is kényelmes legyen. Így határoztuk meg az ellés helyét és az ellő láda méretét is. 120 X 100 cm. A „gödörhatást” pedig az egy oldalról könnyen megközelíthető, de a többi oldalról védett „fallal” magasított láda és középen belógatott infralámpa biztosította. Ami nem pusztán a meleg miatt célszerű, de a baktérium ölő hatás miatt került fel minden alomnál.

Nem kell „nagy” ellőláda, mert az első három hétben nincs szükség nagy térre. Három hét után viszont igen, de akkor már sokkal nagyobb kell, mint egy „nagy ellőláda”! Így alakult ki nálunk, hogy három hét után szabad utat nyitottunk a kölyköknek. ….

Születés

Bevésődési fázis

Az elválasztás

Nincs testvére 

Hús, morgás 

Ösztönös képesség 

Egy kutya élete

szombat_005.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr8318384185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása