Egy kutya élete az alomban kezdődik.
2019. november 01. írta: Krauszné Tünde

Egy kutya élete az alomban kezdődik.

Egy kutya élete az alomban kezdődik. Ekkor még csak ígéretes ebecskének számít. A törzskönyvezés alapfeltétele, hogy a szülők minősített tenyész állatok legyenek. Minimum követelmény ZTP - azaz tenyész szemlén tenyészthető minősítés.Tenyésztési és a tenyész szemle szabályzat tartalmazza az ehhez szükséges követelményeket. Kötelező egészségügyi szűrések igazolása, a standardnak való megfelelés, tenyésztésből kizáró hiba nélkül, úgy küllemben, mint viselkedésben. Egy teszt sorozaton át vizsgálja a bíró, hogy a kutya a tenyészállat kritériumának megfelel e.

DSCF5306

Több generáción keresztül rögzített és ismert ősök, adják a családfát. A származási lapon 4 ősi sor jelenik meg. Szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők. A fajta törzskönyvében követhető nyomon a fajta alakulása, mert a teljes családfa, akár sok generációra visszavezetve, ott látható. A nevek, a minősítések nem a kutya maga, az csak egy rögzített adat. Értékes adat akkor lesz, ha az adott kutyáról további információink is vannak.

Az alom bejelentéshez kennel nevet kell ki váltani. FCI rendszerben, FCI nyilvántartással, erről egy igazolást kapunk, melyet az FCI tag, kinologiai csúcsszerv MEOESZ állít ki. Majd ezen a kennel néven jelentheti be az almot a tenyésztő.

kennelnev-1024x691.jpg

kennelnevregi300.jpg

Kennel név kiváltás módja MEOESZ leírásban. 

A tenyésztési és törzskönyvezési szabályzat rendelkezik arról, hogy milyen feltételekkel teheti meg a tenyésztő, az alombejelentés adminisztrációs lépését.

Mielőtt az alombejelentés megtörténne első lépés a kölykök chippelése, melyről az állatorvos igazolást állít ki. Formanyomtatvány MEOESZ oldalán letölthető ! Ekkor lesz a kölyköknek oltási könyve, amely sorszámozott, regisztrált. A chippeléssel együtt az első PARVO oltás is beadásra kerül.

Az alom bejelentő formanyomtatvány kitöltésével, a mellékletek csatolásával, tenyésztőként bejelenti az almot. Ma már erre, online rendszerben is lehetőség van! 

Az alombejelentés költségekkel jár. Az adatok ellenőrzése után, a fajtagondozó szerv aláírásával, az alom bejegyzésre kerül a fajta törzskönyvébe. Erről szóló hiteles másolat, a származási lap, ezt kapja kézhez a tulajdonos. Az átadásról készült igazolással, aztán a tulajdonos kezdeményezheti a kutya saját névére írását. Ez után válik hivatalosan is, a kölyök tulajdonosává.  

 0429_11.JPG

 

Nevelés az első naptól kezdve, ahogy hazavitted! Olvasd részletesen egy másik bejegyzésben. 


Kelly 2014.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr415278282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása