Kezdjünk tenyészteni?
2012. január 06. írta: Krauszné Tünde

Kezdjünk tenyészteni?

1117kedd_001.JPG

Sokan, sokféle okból kezdenek tenyészteni. Biztosan vannak olyanok is akik romantikus elképzeléssel vágnak bele, hogy ők mindenféleképpen  "nagy tenyésztők" lesznek akik életfeladatnak tekintik  a fajta "megmentését" . Mi nem így gondoltuk.

A dolog ennél sokkal földhöz ragadtabb és egyszerűbb. Volt egy fajtatiszta rottweilerünk, akiről azt gondoltuk kiváló példánya a fajtának és érdemes vele a tenyésztésbe is belevágni. Lesz helyünk, időnk , energiánk, pénzünk, na meg hajlandóak is vagyunk egy alom előzetes költségeit megfinanszírozni. Mi így kezdtük és az évek alatt, mindig újabb és újabb célokat tűztünk ki, akartunk megvalósítani. Dolgoztunk azért, hogy elérjük a kitűzött célt, kutyákat neveltünk, tartottunk meg a saját almainkból, vagy vettünk meg.

Miként, hogyan részletesen a honlapon. 

Mi előzi meg a kölykök eladását. Ki a tenyésztő?

"Rottweiler tenyésztő az a személy, aki tulajdonosa a tenyészteni  kívánt szukának, a fedeztetés napján a szuka tulajdonosaként be van jegyezve. Irányadó a származási lap bejegyzése a fedeztetés napján."-idézem a fajtagondozó klub tenyésztési szabályzatából.

Mi az FCI-tag MEOE Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének vagyunk tagjai, a mindenkori tenyésztési és törzskönyvezési szabályokat betartva munkálkodunk, maximálisan figyelembe véve a fajtaleírást, a standardot, amit a fajtaadó ország ír elő. Ez a standard az évek alatt változhat, módosulhat. 50 év alatt, amióta a fajta az országban van, ez három esetben történt meg.  2018-ban új érvényes standard. ( 2021. kieg)

Ugorjunk és nézzük a gyakorlati dolgokat. A tenyészteni kívánt szuka felnőtt, egészséges, a mi értékelésünk és hivatalos, szakemberek bírálta tenyészszemle, egészségügyi szűrések birtokában tüzelni kezd. A jó előre kinézett kanhoz visszük fedeztetni. Természetesen neki is van szakember bírálta tenyészszemléje és egészségügyi szűrése. Mindent megbeszéltünk jó előre, fedeztetés feltétele, fedezési díj, a szükséges nyomtatványok megléte, így az aktuális napon várnak minket. Sikeres fedeztetés és kezdődik a 63 napos várakozás. Ez alatt az idő alatt, előkészítjük a szuka helyét, ahol elleni fog, és ahol neveli a kölyköket. Nyugalmas hely, ahol a szuka viszonylag háborítatlanul lehet az első hetekben, majd az alom nevelése "ideális" módon történhet meg. Beleilleszthető a családunk, a többi kutya napi életébe, mert egy alommal minimum két hónapos 24 órás felügyelet és plusz munka kezdődik el.

Van a kertünkben egy kis ház, azt neveztük ki szülőszobának. Ha kell kifestjük, de mindenféleképpen egy alapos takarítás, fertőtlenítés után helyezzük el az ellőládát, mely fölé infra lámpát lógatunk. A ládát is a lámpát is időnként pótolni kell. Magunk szoktuk elkészíteni, ami igen fárasztó mesterség, hiszen nem vagyunk rutinos mesteremberek.  Padlószőnyeg, lepedők, törölközök, olló, fertőtlenítőszer-ezek mind beszerezve, előkészítve addigra. A mi könyves polcunkon sok kutyás szakirodalom van, így a szülésről és a szaporodásbiológiáról is. Minden ellés előtt átolvassuk, pedig már nagy gyakorlatunk van.  Ez megnyugtat, mert azért minden ellés egy külön izgalom. Természetesen van állatorvosunk, akihez fordulhatunk, ha nem mennek simán a dolgok.

Az ellésről nincs videó felvételem, mert akkor arra nincs idő, akkor a szuka és a kölykök a legfontosabbak. Az első felvételeket a már elrendezett és tisztába rakott , megszáradt kölykökről szoktam készíteni.

Számolnom is kellene, meg leírnom ide a tényleges költségeket, most  ezt elhalasztom későbbre. Míg elkészülök vele, tájékoztatásul egy-egy  régebbi írásom, amiben a költségeket és a miérteket taglalom.

Miért nincs törzskönyvezve?

A törzskönyvezésről ismét.

Jelentős változás ! 

Kutyatenyésztés, törzskönyvezés 2014. Az eddig fennálló rendszert átalakították, állami irányítás és felügyelet alá került a civil hobbi, a kutyatenyésztés . Mindent elölről és nulláról kell kezdeni, mintha az elmúlt évtizedek nem is léteztek volna. Az új rendszer felépítéséhez szükséges pénz, tárgyi eszközök, a rendszert működtetni képes humán erőforrás is hiányzik. Van állam által kijelölt szervezet, de nem élvezi a kutyások, a maréknyi (megmaradt) tenyésztők bizalmát. A régiek az elmúlt évtizedek szakmai, emberi hozzáállását, tevékenységét ismerik, az egyenleg több rossz, mint jó.

Aki nem ismeri annak is lehetősége van utánajárni, utánakérdezni és dönthet bárki által befolyásolás mentesen, csak értékelni kell a fellelhető dokumentumok, tények által kirajzolódó képet. Döntött is a többség már régen. Így a hazai törzskönyvezés rottweilerben gyakorlatilag megszűnt. Az új rendszert felépíteni sem kedvem, sem lehetőségem, nincs újabb 30 évem az iszap birkózásra, de ha lenne sem szánnám erre. 

2016. Nem működött a rendszer, így visszaállították, megszűnt az állami irányítás. 

2018. Kettő fajtagondozó szervezet van a MEOESZ - Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségén belül. Azonos jogokkal rendelkezik, alap követelményeiben is azonos. 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr813523369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása