Kertben vagy lakásban?
2014. május 23. írta: Krauszné Tünde

Kertben vagy lakásban?

e57abc5a9d78716b0ec939a0b444a9b2.png

Mi magunk lakásban, bérházban is tartottunk kutyát, de az nagyon összehangolt és nagyon pontos idő beosztást követelt meg. Sok lépcső megmászását, hóban, sárban, fagyban, hétvégén, hétköznap napi négyszeri kutyasétáltatást jelentet és a lakás állandó takarítását. Kertes házba költöztünk, itt más feladatok elé állít a kutyatartás, de a kölyök kutya nevelése, picit egyszerűbb. Kevesebb séta, picit kevesebb lakástakarítás .

Győző így írt erről röviden: "Összevetve a könyvek tudományát meg a család elképzelését, lehetőségeit, körvonalazzuk a főbb szabályokat. Szerintem a legjobb megoldás a lakás és kert együttes, megfelelő arányú használata. A kertben és a lakásban is ki kell jelölnünk a kutyahelyét. A kertben legyen kutyaház, illetve kennel, ahová szükség esetén bezárható. Felnőtt rottweilerünk nem fogad kitörő örömmel minden látogatót, ezért az elvonulás, az elzárás lehetőségét biztosítani kell. A lakásban a kutyahelye egy matrac, párna, kutyakosár, boksz: olyan hely, ahová a kutya nyugodtan elvonulhat, ha pihenésre vágyik. Fő szabály, hogy ez a hely azért mindig a gazdi, a család közelében legyen!" 

Aztán folytatta......idézek ebből is "Hiszen az első hét az új otthon és a környezettel való ismerkedést jelenti. A második hét "Ismerkedés a világgal" Szerencsére a mi kis nebulónk nagyon hamar tanul: két nap és két éjszaka telt el, és már majdnem teljesen jól működik. Kis engedmények mellett a szabályokat megtanulta, és hellyel-közzel be is tartja. Harmadik éjjel már hat órát aludtunk egyfolytában, és összesen egy pisi ékesítette a konyha kövét reggelre, az is egészen az ajtó közelében. Elégedetten nyugtázzuk, hogy amit a tenyésztőtől tanultunk, azt eddig jól hasznosítottuk. Egyébként a poronty teljesen otthon érzi már magát: úgy jön-megy a kertben és a lakásban, mint akinek hat hold földje van. Mindent megkóstol, mindenhová bebújik, mindent kipróbál. Be is soroltuk a "veszélyes kutyák" kategóriájába, mert hiszen minden megmozdulása önveszélyes. Csak hogy a teljesség igénye nélkül néhányat említsek: leugrott a teraszról, beszorult a kerítés két léce közé, megfogott egy darazsat, meg akarta enni a leandert vagy más mérgező növényt, beleesett a kerti tóba, és még sorolhatnám.

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, a család egyre jobban imádja: mert okos, aranyos, ragaszkodó, mert bumfordi - mert a miénk. Félreértés ne essék: a kis eb nem attól fantasztikus, hogy a miénk, hanem azért, mert olyan, amilyen. Egy hét alatt szoba-, illetve lakás tiszta lett, csak be kellett tartanunk következetesen, amit a tenyésztőtője javasolt.

Második héten megtanulta a nevét, és hogy hívásra odajöjjön, valamint az egyik legfontosabbat is, hogy mit jelent a "nem!". Megszokta a környék hangját, többek között a szomszéd kamionjának, a fűnyírónak, az autóriasztónak, a motoros postásnak a zaját. Továbbá megtanulta, hogy a nyakörvet nem kell mindenáron levakarn, és hogy a póráz rendeltetése sem kizárólag a szabadságjogok sárba tiprása. Egyszóval minden készen áll arra, hogy ha megkapja a második kombinált oltását, megkezdje fokozatos meghódítását a kerten kívüli világnak. <<<<< ELSŐ NAP OTTHON 

Én is ezt a gondolatat menetet követem a blogomban, hiszen nálunk kertben van az alom és a kutyák is napközben. A kertben van egy kis ház, ott van a "kennel". az ellő ház. 10 négyzetméter a ház, 3 négyzetméter "terasz ", majd 4 hetes kortól szabad kijárás a kertbe, ami 500 négyzetméternél nagyobb. Szóval a kertben vannak, és a maga idejében "tanuljuk a lakást". 1 óra, félóra vagy az néhány óra. Van, hogy elalszanak bent. A lakásban a nyugodt, rendes, fegyelmezett, figyelmes viselkedést tanulják. Nem cibálunk, nem rohangálunk, nem nyúlunk a tárgyakhoz stb. stb.  Itt szembesülnek először a "fújj rossz "vezényszóval is Elfáradnak a nagy tanulásban és koncentrálásban, vissza a kertbe, a kutyákhoz. Kint alszanak pici és növendékkorban az anyjukkal, de azért megtanulnak egyedül is lenni.  6-7 hónapos kor--tol teljes önállóságra neveljük őket!  Dezsi 10 hónapos kora óta alszik bent a lépcsőházban, ahol hideg van, nincs fűtés, így a nappali kerti lét nem okoz problémát neki. Minden kutyánk így nőt fel az utóbbi években. Kint is és bent is. Ezért tudnak viselkedni a lakásban és a kertben is. Házőrző feladatuk a személyvédelem, hiszen a lakásban is laknak, szoros kötödéssel vannak felénk. Rendszeresen sétálnak, közösségi megmozduláson, kutyaiskolás foglakozáson vesznek részt, életük része a kiképzés, trénig, a családi kísérő kutya funkció így teljes és így örömet adó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr736197745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása