Elmúltak hét hetesek. K-alom 2014.
2014. október 16. írta: Krauszné Tünde

Elmúltak hét hetesek. K-alom 2014.

Pozitív megerősítés itt is. Nem elvont dolog ez, "csak" apróságok. Nem rángatom, nem sietek , előbb simogatom, dögönyözöm , azaz csupa kellemes dolgot csinálok, miközben rávarázsolom a könnyű pórázt. Lazán fogom, nem feszítem, a kutya tempójához igazítom a lépteimet. Jutalmazom, azzal, hogy megszerezheti a labdát. Nem veszem el tőle , feleslegesen nem is beszélek hozzá, de ha kell, adom a jól ismert kattogó jelet, ami az evés hívóhangja is. Pár perc szoktatás és lecsatolom a pórázt,  szabadon engedem játszani. 

 

El kell mondani mindig, hogy amit a videón látsz, az azt mutatja be, hogy az ösztönös képességek jelen vannak, azokat figyelembe véve lehet jól tanítani a kölyökkutyát. Ettől még nem lesznek jó családi kutyák automatikusan, mert én még nem tanítottam meg a pórázon való városi közlekedést, mint ahogyan egyéb dolgokat sem. Én csak mutatok egy- egy módszert, amivel stressz és küzdelem nélkül sikerülhet jól nevelni egy kutyát!  Amit fontos tudni, és ez a "kiképzés elmélet", hogy sose feszülhet a póráz! Látszólag a kutya megy előre, de nem, mert én irányítom, én szabom meg az irányt egy helyes motivációval! A póráz az én meghosszabbított kezem, azzal korrigálok, azzal irányítok, de nem azért van, hogy korlátozzam és rángassam a kutyát:) 

Mi a két ösztön , ami vezeti a kutyát? Követési ösztön, zsákmányszerző ösztön.  Az anya kutyát követni ösztönös dolog, de a tanult viselkedés erre ráerősít! A mama kutya "elmegy" és a kölykök az ennivalóért majd később a védelemért követik őt. Ami mozog  gurul az a "zsákmány ", ősi ragadozó ösztön, utolérni, megszerezni, megenni. Az anyja tanítja a kölyköket, hogy hoz nekik "zsákmányt" amit megszereznek, megrágnak, megesznek. Ezt alakítottuk mi át emberek, hogy a tárgyak is "zsákmányok" lettek. Ami mozog, ami csábító, amit meg kell szerezni, amit birtokolni lehet kellő motiváció a kutyának. Magas zsákmányszerző ösztön, amit fejleszteni és elnyomni is lehet "kiképzéssel", helytelen, állandó tiltó neveléssel. 

Az idegen emberekkel való ismerkedés a szocializáció része. Mennél több emberrel ismerkedik meg, annál nagyobb tapasztalatra tesz szert. Fontos, hogy az emberek, akikkel "ismertetni" akarunk, vegyék figyelembe a kölyök kutyát, ne akarják magukat rátukmálni. Nem az embernek "adjuk oda játszani " a kölyköt, csak lehetőséget teremtünk, hogy a kölyök megszagolhassa, ha akar kommunikáljon az idegen emberrel ! Bizony a jó orrú kölyök ( de felnőtt) kutya is, szaglás alapján elutasíthat embereket. Elhúzódik, elmegy,  akár ott marad, de bizalmatlanul morog, vagy akár harapással tiltakozik! 

 

Egy felnőtt kan kutya, amelyik jól szocializált, jól nevelt, nyugodt kiegyensúlyozott, nem bántja a kölyköt. Dezsi is így nőtt fel, egyik felnőtt sem bántotta, tehát a tanult viselkedése alapján is megbízható, nem kell félteni az apróságokat tőle. 

A GYEREKNEK IS MEG KELL TANÍTANI, HOGYAN JÁTSZHAT JÓL A KUTYÁVAL ! Ö sem tudhatja magától . Hamar kialakul köztük a kapocs, de ilyen pici korban még kell a fokozott figyelem a felnőtt részéről ! Itt a videón is látszik, hogy csak rövid ideig lehet "velük játszani" .Elmennek, "elfáradnak figyelni " , teszik a dolgukat, a saját tempójukban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr746797445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása