Van törzskönyve ?
2014. szeptember 02. írta: Krauszné Tünde

Van törzskönyve ?

Van törzskönyve ?  - Hangzik el a kérdés gyakran. 

A mai megváltozott viszonyok között, ez a kérdés más értelmet nyert, és mint mindig soha nem a lényegre koncentrál,marad továbbra is egy laikus kérdésfeltevés .sirocco-zami-tk1.jpg"Országonként , több szervezet is foglalkozhat tenyésztéssel, és más-más szelekciós szempontok szerint tenyészti az adott fajtát, de a törzsállomány nyilvántartása és a tenyésztési adatok vezetése azonos szakmai szempontok szerint folyik. Tehát a "törzskönyvezés " nem más, mint nyilvántartás, tenyésztési adatok rögzítése. A kölyök származásáról a tenyésztő szervezet egy hivatalos iratot állít ki.   A rottweiler fajta törzskönyve Magyarországon ,1971-ben került megnyitásra , A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél. Két Csehszlovákiából importált szukával nyitották, akkor került bevezetésre Met. Rott 1-es és Met.Rott 2 -es számmal Bona Z Babskeho Vrchu CS, Beni Z Babskeho Vrchu CS. Őket követte, NDK-ból importált Lord von der Heide DDR 4294, Met.Rott/ 3 számon került a magyar eb törzskönyvbe. Bona és Lord fedeztetéséből született Magyarországon az első rottweiler alom.1974-ben. Az első hivatalosan bejelentett alommal a fajta hazai tenyésztése is elkezdődött. Ezt az FCI rendszerű, ebtenyésztés tette lehetővé. Az FCI tagja, a MEOE , vagyis a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, mely szervezet több, mint száz éve az FCI szabályzatát, iránymutatását követve tevékenykedett. Feladata a hazai kinológiai kultúra terjesztése, munkálkodik a fajtatiszta kutyatenyésztés szinvonalas művelésén és támogatja az ehhez kapcsolódó kutyás sportokat, az ifjúság nevelését.  A kilenc magyar fajtánk fajtaadó országa vagyunk,  A MEOE által kidolgozott fajtaleírás érvényes az FCI berkein belül, A rottweiler,  fajta adó országa Németország, ahol a fajtaleírást az ADRK dolgozta ki.  Így lesz számunkra is kötelező érvényű a fajtaleírás (standard) , mert az FCI berkein belül a fajták tenyésztése, bírálata ezen fajtaleírások alapján, azok betartásával , az ajánlások figyelembe vételével folyik.  A rendszerváltással az ADRK, Általános Német Rottweiler Klub, tenyész kutyáinak közvetlen elérése is lehetővé vált, hiszen addig a vasfüggöny miatt, csak közvetve, keleti országok felől érkezhetett rottweiler.  FCI-ről, ADRK-ról a későbbiekben is lesz szó, részletesebben leírom, utalok rá, teszek linket a jobb megértés érdekében." -idézem magam , egy korábbi írásomból.  

Itt láthatod :  Fénymásoltam az oldalakat, hogy el tud képzelni , MERT ITTHON hasonló van , de évtizedek óta nem vezetik szakmai szempontok szerint és szakszerűen irányított tenyésztés sincs !!

Részletesen írtam erről is egy éve . Ide kattintva olvashatod. 

A törzskönyvi adatok alapján a tenyésztő szervezet egy származási igazolást állít ki és tulajdonképpen a köznyelv, ezt hívja törzskönyvnek . Erről is írtam részletesen, itt.  Hosszú, hosszú évtizedekig dolgoztunk azon, hogy a törzskönyvezés, a fajta szakszerű tenyésztése magától adódó természetes igény legyen. A MEOE újjá alakulásával , ezt országos szinten és minden fajtára kiterjedően, az egyesület tette 1960-as évektől. Mint egyetlen tenyésztő szervezet létezett a rendszerváltásig. A rottweiler fajta gondozása, TENYÉSZTÉSIRÁNYÍTÁSA is a MEOE kezében volt. Ehhez lehetett csatlakozni, ha fajtatiszta kutyát szeretett volna bárki tenyészteni. A tenyésztés feltételeit, a mindenkor érvényes szabályzatot a MEOE dolgozta ki és írta elő a tagjai és nem tagjai számára is. Kezdetben a szakmai felügyeletet az állam, a mindenkori szakminisztérium látta el, de a MEOE mindig is civil szerveződés volt. Önkéntes tagsággal és önálló belső szabályzatokkal. 

A téma többször és több oldalról megvilágítva , leírva itt  , na meg itt

A mi tenyésztési adatainkat a honlapon láthatod, de ITT és ITT  és ITT  végül ITT is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyokkutya.blog.hu/api/trackback/id/tr586609691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása